Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 25 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Betrap jij jezelf er ook wel ‘s op dat het salaris dat nét gestort is op je bankrekening, in dat eerste weekend wel heel hard op gaat? Nu er weer wat meer geld op je rekening staat, doet het minder pijn als je aan de kassa staat. Het gevoel dat je vervolgens krijgt, liegt niet: spullen kopen maakt je blij. Toch maakt het je niet écht gelukkig. Die blijdschap is na een paar dagen of weken weer vervaagd.

Geluk kan je nou eenmaal niet kopen. Toch lijkt daar één uitzondering op te zijn: de reizen die je boekt.

Waarom worden we niet gelukkig van spullen?

First things first, waarom denken we toch dat spullen kopen ons gelukkig maakt? Nieuwe dingen geven ons een zekere vorm van bevrediging. Die zonnebril van dat dure merk vertelt iets over wie jij als persoon bent.

Daarnaast is er natuurlijk het vervliegende geluksgevoel. Zodra je gewend raakt aan je nieuwe spullen voel je de aandrang om weer iets nieuws te kopen, om weer dat prettige gevoel terug te krijgen. Het verlangen is vaak groter dan het hebben. Het is een vicieuze cirkel.

Vicieuze cirkel doorbreken

Volgens een nieuw onderzoek van de Cornell Universiteit is er een manier om die vicieuze cirkel te doorbreken. Voor de reis junkies onder ons zullen de resultaten van dit onderzoek niet als een verrassing komen. Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld.

Geluksgevoel

Oké, we ervaren dezelfde mate in blijdschap als we reizen dan als we een nieuw kledingstuk of accessoire voor ons interieur kopen. Maar er is één groot verschil: waar het geluk bij een nieuwe aanwinst zo weer is vervlogen, houdt het geluksgevoel bij reizen een stuk langer aan. Niet alleen tijdens de reis, maar na afloop heb je ook nog eens de mooie herinneringen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voorpret. Eerder schreven we al dat je het beste je vakantie zo vroeg mogelijk kan plannen. Uit een eerder onderzoek bleek namelijk dat de voorpret voor een vakantie je nog gelukkiger maakt dan de reis zelf.

Lees ook: Dit is waarom je geld zou moeten besteden aan ervaringen (en niet aan spullen)

Reizen maakt gelukkig

Dat reizen je gelukkiger maakt dan welke spullen je ook koopt, is logisch als je erover nadenkt. Je meest gekoesterde herinneringen zijn niet van die keer dat je ging shoppen en heel goed kon slagen, of die keer dat je een nieuwe gadget kocht. Het zijn de ervaringen met de mensen die je liefhebt waar je jaren later nog met een fijn gevoel op terugkijkt.

Nieuwe plaatsen en culturen

Daarbij gaat reizen nog verder: het brengt naar je nieuwe plaatsen en culturen. Je hersenen zijn minder bezig met de tijd, omdat ze zo druk zijn met het opnemen van nieuwe informatie. Je wordt losgekoppeld van je normale omgeving waar je aan alles gewend bent.

Blijvende herinneringen

Op reis creëer je blije en blijvende herinneringen, die moeilijk te vergeten of vervangen zijn, omdat je nou eenmaal niet vaak iets soortgelijks meemaakt.

De volgende keer dat je jouw salaris gestort krijgt, kan je dus eigenlijk beter het bedrag dat je uit zou geven aan nieuwe spullen, op je spaarrekening zetten voor je volgende reis.

Waar gaat je volgende trip heen?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️