Redactie
Redactie Betere wereld 14 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Bedrock Travel: waarom je deze zomer Nederland wilt ontdekken (en vliegen overrated is)

Na jarenlang plekken ontdekt te mogen hebben buiten Nederland kwam ik erachter dat ik eigenlijk vrij weinig plekken heb bezocht in ons eigen kikkerlandje. Toen ik in Zuid- Afrika woonde, was het heel normaal om op vrijdagmiddag de auto te pakken en er voor het weekend erop uit te trekken. 5 uur rijden? Geen probleem.  Toen kwam de gedachten bij me op ‘waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker in Nederland?’

Want om tot rust te komen, op surf- en yogaretreat te gaan of te kamperen op een hippie camping met tiny houses hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Waarom zo’n grote negatieve impact op het milieu maken terwijl je het avontuur ook in de buurt kan vinden? Niet mee eens? Lees dan eens verder.

In de nieuwe rubriek Bedrock Travel delen we de meest rustgevende en onontdekte plekjes in en rond Nederland. We vroegen fervent avonturier en kampeerster Perla Persani om haar favoriete onontdekte spots, landgoederen, kampeerplekjes en natuurpareltjes te delen. Zo geven we ‘op vakantie in eigen land’ een heel nieuwe betekenis.

De geheimen van Nederland

Waarom wél in andere landen erop uittrekken en 5 uur willen reizen om natuur te zien, maar niet in Nederland? Want ook Nederland heeft prachtige natuurgebieden, wij hebben zelfs de waddeneilanden. Da’s best een luxe. Het grote voordeel aan op vakantie gaan in Nederland is dat het zo klein is. Er is dus niet veel reistijd nodig om je op te kunnen laden in de natuur. Zo gezegd zo gedaan. Teruggekomen van mijn reis uit Australië heb ik een camper aangeschaft en ben ik Nederland gaan ontdekken.

Ontdek verschillende culturen in Nederland

Een veel gehoord tegengeluid als je vertelt erop uit te trekken in eigen land, is dat het weer vaak niet mee zit en dat ze toch echt een andere cultuur willen ontdekken.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Ik kan je vertellen dat als je een bezoekje brengt aan het noorden, zuiden of oosten van het land, zij een andere taal (of nou ja, dialect) spreken die je maar moeilijk kunt verstaan. Iedere provincie heeft zo zijn eigen gebruiken. Zo krijg je toch het gevoel je in een andere cultuur te wanen.

Oplossingen tegen slecht weer

Voor het slechte weer hebben wij ook oplossingen. Als het regent, kun je heerlijk genieten van elkaar, het haardvuur, spelletjes, kaasplankjes, wijn, het horen tikken van de regen, vogelgeluiden of een wandeling met een regenjas en kaplaarzen aan. We zijn niet gemaakt van suiker, toch?

Dat wandelen in de natuur of je bevinden in het groen positieve effecten heeft op je gemoed, wordt steeds weer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. De voordelen van in de natuur zijn, zorgt goed voor je emotionele kant, maar draagt ook bij aan je fysieke welzijn. Zo vermindert de bloeddruk, het zorgt voor een betere hartslag, betere spierspanning en regelt de productie van stresshormonen.

De helende kracht van de natuur

Al wandelend in de natuur raak je steeds meer spanning kwijt en ervaar je meer ruimte voor het oplossen van dagelijkse kwesties. Je geniet van fluitende vogels, de geur van bloemen, de dauw, een spinnenweb, een konijn en de bomen. Het zijn allemaal natuurlijke patronen waar je niets bij of voor hoeft te doen. Het is ontspannen voor je geest waardoor je tot rust komt en je je weer beter kunt concentreren.

Lees ook: Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Aan de opkomende hipp(i)e campings en landgoederen die gecreëerd worden in Nederland te zien, lijkt het dat hier steeds meer mensen behoeften aan hebben. Ver weg hoef je niet te gaan en er zal ook geen stress meer zijn voor het vergeten van je paspoort bij aankomst op het vliegveld. Pak de auto, trein, bus of ga fietsen. Want zonder natuur geen avontuur.

Deze zomer nemen we jullie mee naar de duurzaamste en fijnste campings van Nederland!

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Perla Pisani. Ze is een levensgenieter pur sang, heeft een liefde voor duurzame (en circulaire) concepten en is het absoluut niet eens met de uitspraak ‘dromen zijn bedrog’. Als impulsieve doener is ze áltijd op zoek naar de nieuwste plekken en avontuur. Voor Bedrock deelt ze de meest duurzame, bijzondere en rustgevende plekjes in Nederland.  

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrock Travel: waarom je deze zomer Nederland wilt ontdekken (en vliegen overrated is)
Sluiten