Redactie
Redactie Care 20 jun 2019

Wat ik (over mezelf) leerde tijdens een yogaretreat op Ibiza

Vrolijk stapte ik op het vliegtuig naar Ibiza. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar keek uit naar een week lang rust, stilte en yoga. En dat allemaal op het eiland dat bekend staat om heel andere dingen: Ibiza.

Denk je aan Ibiza, dan denk je aan grote clubs, bekende DJ’s en peperdure drankjes. Een verkeerd beeld, als je het mij vraagt. Tuurlijk kan je de drukte opzoeken als je daar behoefte aan hebt, maar Ibiza heeft veel meer te bieden dan dat.

Mijn verwachtingen van het yogaretreat

Ondanks dat ik al een paar jaar yoga doe en eerder op yogaretreat ben geweest, vond ik het spannend. Je bent een week met mensen nieuwe mensen en – om eerlijk te zijn – kwam ik voor mezelf en niet om nieuwe vrienden te maken. Ik ben net verhuisd, heb een relatief nieuwe baan en een druk sociaal leven. Hierdoor had ik juist behoefte aan rust en tijd voor mezelf.

Wat het vooruitzicht nog beter maakte: ik keek uit naar een week lang veganistisch eten, geen koffie, geen alcohol en geen bewerkte voedingsmiddelen. Dit is niet typerend voor hoe mijn vakanties er uitzien, maar toch kon ik niet wachten.

Yogaretreat
Moon Jansen

Actief, maar relaxed

Bij aankomst kon ik mijn geluk niet op. De locatie en het uitzicht waren prachtig. Niet verkeerd om een week in een villa op Ibiza door te brengen. Een eerste blik op het programma maakte me nog blijer. Iedere ochtend yoga en optioneel een sunrise meditation ervoor. We startten de week met een groepssessie waarin iedereen zijn en haar verwachtingen uitsprak – ja, je leest het goed, er was ook één man mee op deze trip. Deze verwachtingen verschilden enorm. Van ‘meer zelfwaardering’, tot ‘gewoon genieten’ tot ‘mijn hoofd leegmaken’ en tot slot voor mij: rust vinden en me relaxed voelen (iets wat me nog weleens ontbreekt).

Lees ook: Vliegen is heilig (of toch niet?)

Ik merkte al snel dat de ochtendmeditatie me goed deed en ik ook daadwerkelijk de behoefte had om (in stilte!) een boek te lezen aan het zwembad. Een paar keer een (alcoholvrij!) bezoek brengen aan een fancy strandtent in de buurt hoorde daar ook bij – je bent tenslotte toch op Ibiza.

Het programma 

Het programma bestond elke dag uit een ochtend- en avonddeel, met optioneel ook een activiteit in de middag. De echte die-hards (waaronder ik) startten om half 7 met een meditatie, de rest volgde om half 9 op de mat voor een morning practise.

De ochtend yogales was geen rustige start. Onze yogadocent – Anna van yogaschool Sukha in Amsterdam – weet goed hoe je je lichaam wakker schudt in de ochtend met een stevige vinyasa flow. Het waren lessen waarmee ik mezelf uitdaagde tot een headstand en andere poses die ik niet voor mogelijk had gehouden, maar wél lukten dankzij de persoonlijke aandacht die we van onze yogadocent kregen.

Dit vind je vast ook leuk: Onze 5 favoriete yogascholen in Amsterdam op een rijtje

Na deze les stond elke dag het ontbijt van chef Gilberto klaar. Van fluffy pannenkoeken tot kokosyoghurt met vers fruit: het was elke dag een feestje. Wie denkt dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt bent met meditaties en yogalessen heeft het mis: tot de lunch waren we vrij om te gaan en staan waar we wilden. Vaak kwam ik niet verder dan de yogamat of het zwembad, maar dat terzijde.

Aan het einde van de middag verzamelden we opnieuw voor de laatste yogasessie van de dag. Deze lessen varieerden van yoga nidra tot restorative en yin, wat ervoor zorgde dat ik elke avond helemaal zen aan het vegan diner verscheen.

yoga retreat
Moon Jansen

Wat ik over mezelf leerde

De avonden zagen er rustig uit. Soms maakten we een kampvuur, andere avonden trok ik me terug in mijn kamer. Ik vond het heerlijk om alleen en stil te zijn, zeker omdat ik dit in mijn dagelijks leven niet vaak doe. Ik was dan ook blij dat ik een privé-kamer had, terwijl anderen liever een kamer deelden.

Lees ook: Yoga is meer dan alleen houdingen: dit zijn 4 belangrijke leefregels

Halverwege de week gingen we ’s avonds op bezoek bij een bijzondere dame. Deze vrouw – ze noemde zichzelf Lex Empress – zong ‘persoonlijke liedjes’ op basis van het gevoel dat ze bij de persoon in kwestie had. En dat terwijl we haar net hadden ontmoet. Wat het inhield: we zaten met een groep mensen in een joert. Eén voor één namen we plaats tegenover Lex, waarna zij zich op je concentreerde en – geheel geïmproviseerd – een lied voor je zong. Zonder aanraking, zonder het weten van je naam en zonder dat ze je eerder had gezien. Nadat anderen me voorgingen en bij velen de tranen rijkelijk vloeide, kon ik niet achterblijven. Wat hierna gebeurde heeft mijn kijk op spiritualiteit volledig veranderd.

Waar ik eerst nog sceptisch was, wist Lex een aantal punten waar ik mee struggle zó krachtig te benoemen, dat ik er versteld van stond. Na het zingen van de ‘personal songs’ gaf ze iedereen individueel uitleg over het voor jou gezongen nummer.

Wat ik nu anders doe in mijn dagelijkse leven

De ervaring bij Lex Empress was er een om nooit meer te vergeten. Lex vertelde me dat ik vaker nee moet zeggen (cliché, maar waar) en dat voor mij goed is om de rust op te zoeken. Sinds ik weer thuis in Amsterdam ben, hou ik hier rekening mee. Ik sta 5 minuten eerder op om de dag rustig te starten. In één rechte lijn vanuit bed naar het koffiezetapparaat sprinten doe ik sindsdien niet meer. En dat voelt goed.

Maar niet alleen de sessie bij Lex heeft me geholpen – dit was slechts één klein onderdeel ervan. Elke dag gezond en veganistisch eten, meer aandacht voor het heden en elke dag stilstaan bij wat je allemaal hebt, zijn een aantal dingen die me heel goed hebben gedaan. Misschien niet heel verrassend, maar ze helpen mij wel om een leuker én gelukkiger mens te zijn.

Yoga retreat
Moon Jansen

Waar boek je dit yoga retreat?

Wat dit yogaretreat onderscheid van eerdere retreats, is toch wel de persoonlijke aandacht en de vrijheid die je krijgt. De planning van de week had een duidelijke start en een duidelijk einde, waarin je werkte aan jouw doelen. Deels in groepsverband, deels individueel. Ik voelde me niet verplicht om mee te gaan met de groep wanneer ik dit niet wilde en kon met al mijn vragen terecht bij de begeleiders. Ik voelde me direct thuis en op mijn gemak.

De yoga retreats van Yoga Ibiza en Inner Bliss Company worden een aantal keer per jaar buiten het hoogseizoen gegeven, waardoor je de rust van het eiland volledig ervaart. Het retreat dat ik volgde is een samenwerking tussen Yoga Ibiza, Inner Bliss Company en Sukha Yoga. Het volgende yoga retreat staat gepland van 7 tot en met 12 oktober 2019. De retreats en alle yogalessen worden gegeven in het Nederlands.

Inner Bliss biedt niet alleen yoga, maar een complete holistische coaching aan, om jouw ‘inner bliss’ te vinden. Tijdens de yoga retreat werd hier ook op gefocust. Optioneel was er ruimte voor coaching sessies, healing sessies en massages, om de retreat-ervaring compleet te maken.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat ik (over mezelf) leerde tijdens een yogaretreat op Ibiza
Sluiten