Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 4 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Als we denken aan onze gezondheid, is er een grote factor die we vaak compleet vergeten: onze vrienden. Dat mensen gezelschapsdieren zijn, weet je nou wel. Maar de invloed die de mensen in je leven hebben op je gezondheid, is een stuk groter dan je denkt.

Werken aan je gezondheid? Dan pas je al gauw je dieet aan, of koop je bijvoorbeeld een fitbit om het aantal stappen dat je zet bij te houden. Onderzoekers van de Universiteit van Notre Dame zijn er laatst achter gekomen dat zaken als je hartslag en het aantal stappen dat je per dag zet niet de beste manier zijn om je overall gezondheid te voorspellen. Het is je vriendengroep die dat het beste laat zien.

Je vrienden verlengen je leven

Over de jaren zijn er nog veel meer onderzoeken uitgevoerd, met nog meer schokkendere resultaten. Vrienden voorspellen niet alleen je gezondheid, ze hebben er ook een enorme invloed op.

Volgens een onderzoek uit 2010 is het effect van vrienden op je levensduur tweemaal zo sterk als lichaamsbeweging en gelijk aan dat van stoppen met roken. De onderzoekers onderzochten de resultaten van maar liefst 148 andere onderzoeken, waar samen meer dan 300.000 deelnemers aan mee deden. Daaruit blijkt dat sociale relaties, niet alleen je vrienden, maar ook de band met je familie, collega’s en buurt allemaal een rol spelen in hoe lang je leeft.

Lees ook: Lieve vrienden, bedankt voor alles 

Ze maken je gezonder

Dezelfde onderzoekers wilden weten wat precies de gezondheidseffecten zijn van veel of weinig sociale banden. Daarvoor keken ze naar de resultaten van 4 grote onderzoeken, waar honderden tot duizenden mensen aan meededen in de leeftijd van 12 tot 91 jaar.

De onderzoekers vergeleken dingen als bloeddruk, body mass index en tailleomtrek. Wat bleek? De gezondheid van mensen met zwakke sociale banden was slechter. Zo verdubbelde het risico op een hoge bloeddruk bij oudere mensen met weinig contacten (124 procent hoger). Ter vergelijking: het hebben van diabetes verhoogt de kans op een hoge bloeddruk met 70 procent.

Ze bevorderen je herstel na een ziekte

Als deze cijfers je verbazen, zal van het volgende onderzoek je mond al helemaal openvallen. Eerder schreven we al over een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncologie, waaruit bleek dat het hebben van vriendschappen het herstel na een ziekte bevordert.

In het onderzoek werd specifiek gekeken naar vrouwen met borstkanker. De vrouwen die een sociaal vangnet van hechte vrienden en familie achter zich hadden, hadden maar liefst 28 procent meer kans om de ziekte te overleven.

Lees ook: Zo maak je vrienden als je in een grote stad woont (als volwassene)

Eenzaamheid is dodelijk

Volgens psychiater Manfred Spitzer is eenzaamheid één van de meest dringende problemen van de westerse samenleving. Eenzaamheid is namelijk 20 procent dodelijker dan roken en dubbel zo dodelijk als drinken.

Hij kwam hierachter toen hij zich ging verdiepen in eenzaamheid, nadat hij een onderzoek uit 2003 las. In dat onderzoek kwamen hersenonderzoekers erachter dat eenzaamheid pijn doet. Niet figuurlijk, het pijncentrum in het brein licht echt op als mensen eenzaam zijn.

We horen veel over eenzame ouderen, maar dit is echt niet de enige groep die eenzaam is. Ook jonge mensen zijn vaak eenzaam. “In een tijd waarin iedereen online alleen de goede versie van zichzelf toont, is het een taboe om voor je eenzaamheid uit te komen”, vertelt Spitzer aan Trouw.

Nog meer dan we denken hebben we onze vrienden dus nodig. Ze zorgen ervoor dat we niet eenzaam zijn, langer leven én gezonder zijn.

Verder lezen over de invloed van vrienden

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️