Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 14 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. En dat is veel. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar echt, het kan iedereen overkomen. Stichting Pink Ribbon onderstreept daarom ieder jaar in oktober het belang en de noodzaak van borstkankeronderzoek, zowel wetenschappelijk als bij jezelf. We leggen uit hoe dat zelfonderzoek werkt. Borstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Meestal zijn het vrouwen die worden gediagnosticeerd met borstkanker, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje in de borst dat anders aanvoelt dan de klierweefsels die je normaal voelt.

Je eigen borsten onderzoeken: zo doe je dat

1. Ken je lijf

Het is belangrijk om je borsten goed te leren kennen. Pas als je weet hoe je borsten normaal aanvoelen, kan je verdachte veranderingen (zoals een knobbeltje) herkennen. Je borsten zijn altijd aan verandering onderhevig.

Als tiener voelen ze anders aan en zien ze er anders uit dan wanneer je 45 bent en twee kinderen hebt gekregen. In elke levensfase hebben borsten zo hun specifieke kenmerken. Veel vrouwen hebben ongelijke borsten en sommige vrouwen hebben tepels die al van jongs af aan zijn ingetrokken.

Lees ook: Dit is de reden waarom je soms bultjes of acne op je borsten hebt

Het is belangrijk om deze kenmerken te leren kennen. Dit kun je doen door middel van borstzelfonderzoek. Op deze manier raak je vertrouwd met je borsten en kun je veranderingen snel opmerken. Je kunt je borsten het beste onderzoeken in twee fases: kijken en voelen.

2. Kijk naar je borsten

Voor het eerste deel van het zelfonderzoek zoek je een plek uit waar je je op je gemakt voelt en waar veel licht is (het liefst daglicht). Ga voor de spiegel staan en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen.

Neem even de tijd om rustig naar je borsten te kijken. Kijk naar de vorm, de grootte en let op de huid. Heb je bijvoorbeeld uitslag, rode vlekjes, deukjes of plooien?

Let ook je tepels: wat is de kleur, zitten er korstjes op of zijn ze ingetrokken? Leg dan je handen in je nek en kijk nogmaals of je veranderingen ziet in de vorm, de grootte of je huid.

3. Voel aan je borsten

Het tweede deel van het zelfonderzoek kan je onder de douche doen, in bed of voor de spiegel. Maar net waar jij je comfortabel bij voelt. Leg je linkerhand in je nek en leg je rechterhand op je linkerborst.

Onderzoek je borst in vier delen (bijvoorbeeld eerst het onderste en bovenste deel aan de kant van je borstbeen, daarna het onderste en bovenste deel aan de kant van je arm). Met een vlakke hand maak je draaiende bewegingen en ga je van de buitenrand van je borst naar de tepel.

Dit vind je misschien ook interessant: Taboob: dit account op Instagram wil het taboe rond vrouwentepels doorbreken

Ook de tepel controleer je met een draaiende beweging en vervolgens trek je de tepel even wat op van de borst. Dit hoort gemakkelijk te gaan. Als je alle delen hebt gehad, buig je voorover zodat je je borst nog eens tussen twee handen kunt voelen.

Voel ook onder je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt. Ben je klaar, herhaal het onderzoek dan bij de andere borst.

Hoe herken je borstkanker?

Hoe eerder de symptomen van borstkanker worden opgemerkt, hoe makkelijker de ziekte te bestrijden is. Het is daarom belangrijk om alert te blijven op veranderingen in je borsten. De volgende symptomen zouden kunnen wijzen op borstkanker:

  • Een ongewoon knobbeltje in de borst.
  • Deukjes of kuiltjes in de huid.
  • Ingetrokken tepel (sinds kort).
  • Verschijnselen als schilfertjes en roodheid bij de tepel.
  • Strengetje naar de tepel.
  • Vocht uit de tepel (bloederig of bruin).
  • Warm aanvoelende borst met een rode kleur.
  • Een slecht genezend plekje/afwijkende huid.
  • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst.
  • Zwelling in de oksel.

Op onderzoek uit

Je borsten controleren kun je het beste één week na je menstruatie doen. Je borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie, waardoor je beter kunt voelen wat er onder je huid zit.

Heb je een knobbeltje ontdekt of veranderingen opgemerkt? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Meer over gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?
Sluiten