Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Spiritualiteit 4 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

10x boeddhistische wijsheden die je leven kunnen veranderen

Zo’n 2500 jaar geleden ontstond in India het boeddhisme. Een bijzondere levensbeschouwelijke en religieuze stroming, waar we in het Westen veel van kunnen leren. Vandaag delen we 10 boeddhistische wijsheden die je leven kunnen veranderen.

Leef met compassie

In het boeddhisme is compassie één van de meest vereerde kwaliteiten. De stroming zegt dat je niet alleen compassie moet hebben voor de mensen en de wereld om je heen, maar ook voor jezelf. Door jezelf te vergeven en te accepteren kun je diepe wonden helen en jezelf erbovenop helpen als het even tegen zit. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw mate van compassie? Doe de check.

Besef dat alles veranderlijk is

Omdat alles altijd verandert voel je pijn als je verliest waar je aan gehecht bent. Maar wanneer je nergens aan gehecht bent kun je het ook niet verliezen. En hierdoor kan het je dus ook geen pijn doen. Boeddhisten zeggen dat als je alles wat zich in je hoofd afspeelt kunt loslaten, je een groot gevoel van vrijheid ervaart.

Dit vind je vast ook interessant: Vier voorwaarden voor échte liefde (volgens het boeddhisme)

Zorg goed voor je relaties

In het boeddhisme heet een gemeenschap een ‘sangha’. Vaak is het een gemeenschap van monniken, die samenwerken naar een soort verenigd doel. Maar de sangha is een principe waarvan iedereen kan profiteren. Door te leven op een manier waarbij je je volledig bewust bent van de connectiviteit met anderen, en door manieren te zoeken om op de juiste manier voor deze relaties te zorgen, kun je je leven transformeren.

Leef in het heden

Volgens het boeddhisme vinden we het echte geluk in het heden. Denk dus niet continu terug aan het verleden en verlang niet te veel naar de toekomst, maar leef in het nu. Door volledig ‘wakker te zijn’ en alles met aandacht te doen vind je een grote gevoel van vreugde.

Geven is nemen

In het boeddhisme staat niet ontvangen centraal, maar geven. Ze noemen geven ook wel ‘dana’ en zien het als belangrijke factor voor geluk. En het mooie is: we hebben allemaal die gave in ons om te geven. Door liefde te geven, of bijvoorbeeld aandacht, ervaar je uiteindelijk meer innerlijke vrede.

Dit vind je vast ook interessant: 5 wijsheden van de Boeddha waar je vandaag iets aan hebt

Verander de wereld door jezelf te veranderen

Boeddhisten begrijpen dat je nauwelijks iemand anders kunt helpen voordat je jezelf helpt. Ze zijn van mening dat – omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn – je door jezelf te helpen een positief effect op de rest van de wereld creëert. Denk dus niet ‘maar het heeft geen zin als ik dit doe’ of ‘niemand gaat toch mijn voorbeeld volgen’ want dat is niet het geval. Als je een impact op de wereld wilt maken, begin dan bij jezelf.

Omarm de dood

Praten over de dood is in de westerse samenleving nog niet zo gebruikelijk. Het liefst vermijden we het onderwerp, terwijl boeddhisten de dood juist omarmen. Tijdens een speciale meditatie stellen ze zich de hele proces van doodgaan voor. Klinkt een beetje luguber, maar het resulteert wel in een diepgaande realisatie over wat de dood is. En vooral: wat het leven is. Door de dood te omarmen kan je waardering voor het leven groeien.

Schenk aandacht aan je voeding

Heb je weleens goed gekeken naar het voedsel dat er op je bord ligt? Of schrok je het gewoon altijd snel naar binnen? Het boeddhisme helpt je de waardevolle natuur van voedsel realiseren. Door aandacht te schenken aan onze voeding leren we in te zien hoe het eten op ons bord afhankelijk is van talrijke elementen. Hierdoor ontwikkel je een diep gevoel van dankbaarheid voor iedere maaltijd.

Koppel jezelf los van je ego

Spiritualiteit is de handeling om in contact te komen met de grond van ons bestaan. Onze ware ‘ik’. Maar er is iets dat dit contact in de weg staat, en dat is het ego. Het ego probeert je er eigenlijk van te overtuigen dat jij zo bent, en je identificeert met het ego. Door te leren hoe je je ego ‘aan’ en ‘uit’ kunt zetten (zoals boeddhisten dat doen) kun je dingen waarnemen vanuit een ander perspectief.

Besef dat je van iedereen wat kunt leren

Gedurende je leven komen er verschillende mensen op je pad. Het boeddhisme gelooft dat al deze mensen je wat kunnen leren. Ze worden vaak ‘spirituele leraren’ genoemd. Leer jezelf openstellen voor anderen en zie in dat we allemaal verbonden zijn met elkaar.

Meer lezen over het boeddhistische wijsheden?

Nieuwsbrief

Wil je meer inspiratie van Bedrock ontvangen? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️