Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 1 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom je moeilijke jeugd invloed heeft op je dateleven

Een moeilijke jeugd en de manier waarop je als volwassene gaat daten: heb je er ooit bij stilgestaan dat die twee met elkaar gelinkt zijn? The School of Life diept dit verband verder uit.

De manier waarop je je kindertijd beleeft, drukt nog jaren later een stempel op je leven als volwassene. Een goede illustratie daarvan is ons artikel over de manier waarop trauma in je kindertijd tot negatieve psychologische gevolgen kan leiden. In een video van The School of Life gaat men dieper in op het effect van een moeilijke jeugd op daten. Alsof daten op zich nog niet ingewikkeld genoeg is…

Een moeilijke jeugd explained

‘Een moeilijke jeugd’, dat is natuurlijk nogal een vaag begrip. Dat kan je op verschillende manieren invullen, maar in de context van daten op latere leeftijd bedoelt The School of Life vooral het volgende:

“1 op 4 mensen heeft niet voldoende zorg gekregen tijdens de kinderjaren. Deze mensen werden niet getroost toen ze huilden en kregen niet onmiddellijk eten als ze honger hadden. In hun jeugd was geen sprake van een schouder waar ze op konden uithuilen, laat staan dat ze intens geknuffeld en gerustgesteld werden.”

Het gevolg hiervan? Dat daten een héél moeilijke zaak wordt.

Een moeilijke jeugd en liefde

Een gebrek aan zorg en affectie tijdens de kinderjaren vertaalt zich hoofdzakelijk in een verstoord beeld van het begrip ‘liefde’. Kenmerkend aan mensen met een moeilijke jeugd is dus dat hun geloof in liefde is aangetast.

Lees ook: Waarom maakt liefde blind? We vroegen het aan een expert op het gebied van liefde en relaties

Onbewust denken ze dat ze het niet waard zijn om liefde te ervaren. Mensen met een moeilijke jeugd denken dat liefde iets is dat moeilijk (en misschien wel onmogelijk) te bereiken is.

Een moeilijke jeugd en daten

Uiteraard bemoeilijken dit soort aannames het date-proces. Want als je diep vanbinnen gelooft dat je het niet waard bent om liefde te ervaren, tot wie voel je je dan aangetrokken?

Een typisch voorbeeld hier is het verliefd worden op mensen die totaal geen interesse tonen (en zelfs koel en totaal onverschillig gedrag vertonen). Dat koele en afstandelijke is immers wat mensen vanuit hun moeilijke jeugd gewend zijn.

Must read: Hoogstwaarschijnlijk is dit de reden waarom je steeds de verkeerde partner uitzoekt

Een andere mogelijkheid is dat mensen uit een moeilijke jeugd iemand met de beste bedoelingen ontmoeten, maar daar veel te hoge eisen aan stellen. Dat is een gevolg van een teveel aan zelftwijfel en eenzaamheid, wat geprojecteerd wordt op de potentiële partner met de beste bedoelingen.

Wil je meer weten over het onderwerp? Bekijk de volledige video hier:

Meer over daten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️