Redactie
Redactie Column 12 nov 2019

Een kijkje in de datewereld van nu (dates: het zijn net spiegels)

“We praten vaak langs elkaar heen hè?” Ik lach terwijl ik het typ. Weinig mensen kunnen mijn snelheid van tikken bijhouden. Deze jongen lijkt in de buurt te komen. Close but not quite – ook mijn nieuwste vlam raakt soms mijn draad kwijt. 

Deze column is geschreven door Lisanne van Schie.

Hij en ik appen dagenlang over trivia: wat we hebben gegeten, over werk, over wat we hebben gedroomd en muziek. Vrij nutteloze informatie dus.

Gelukkig maar, want gesprekken over de krochten van mijn ziel, verloren vriendschappen en jeugdtrauma’s voer ik liever niet virtueel. Hij ook niet denk ik. Maar wat weet ik nou: ik ken deze guy amper.

Als solliciteren voor een functie waarvan je niet weet of je hem wilt

Ik zie deze fase als een sollicitatie voor een functie waarvan ik niet weet of ik hem wil. En net als bij iedere sollicitatie leer ik ervan hoe ik overkom.

Nieuwe mensen dwingen me om mezelf in een ander daglicht te zien. Het zijn net spiegels die steeds een andere reflectie geven. Soms zijn het lachspiegels, soms huilspiegels. 

Een portie gedrag (speciaal voor jou)

Gek eigenlijk, hoe ik toch altijd mijn gedrag aanpas naar de persoon tegenover me. Hoe iemand reageert op mijn grappen, hoezeer ze eerlijkheid waarderen, hoe lang hun tenen zijn.

Lees ook: Tinderen voor beginners (kan je echt zijn op een dating-app?)

De Lisanne die ik ben bij mijn beste vrienden, is een andere dan de Lisanne die ik ben wanneer ik buurvrouw Joke tegenkom in de gang. Ook al scheelt het soms weinig; iedereen heeft een handleiding, mezelf incluis. Die twee handleidingen hussel ik dan door elkaar en dan rolt er 1-op-1 gedrag uit. Noem het: semi-sociaal wenselijk gedrag. 

“Men neme een eetlepel persoonlijkheid en mengt dit met het levenselixer van de persoon tegenover u.

Dubbelcheck

Dit doe ik niet expres, het gaat natuurlijk. Zonder handleiding worden relaties ingewikkeld. Dus stel ik wat prangende vragen, maak ik wat botte grappen en werk ik zonder dat ik het doorheb een checklist af. Een beetje zoals peuters grenzen opzoeken bij hun ouders. 

Kan tegen sarcasme? Check.
Houdt van zelfspot? Check.
Kan narcisme waarderen? Check. 

Zo ook vandaag. De jongen in kwestie komt aanlopen in een leren jas. Ik vind dat er meer lelijke leren jassen op de wereld zijn dan mooie. Deze valt in de eerste categorie.

Vind je vast ook leuk: Tinderen voor beginners (kan je echt zijn op een dating-app?)

Maar belangrijker nog: het is bloedheet vandaag. Voordat ik het doorheb, glipt het volgende uit mijn mond: “Je dacht: ‘Het is 20 graden, ik trek m’n leren jack aan vandaag.” Hij lacht. Kan beschouwingen aan? Check. 

Goed gepeild

We gaan tegenover elkaar zitten op het terras. Hij trekt zijn leren jas uit en zegt: “Zonder deze jas ben ik nog steeds dezelfde guy als met de jas aan.” Hij doet zijn jas weer aan en vervolgt zijn pleidooi: “Maar jij lijkt mij in te delen op basis van mijn kleding.”

Oké. Hij heeft mijn botte grap niet alleen onthouden, hij pakt me nu nog terug ook. Er verschijnt een lach op zijn gezicht en ik lach terug want ik ben zojuist op mijn plek gezet. De score: 1-1. De reflectie in de spiegel tegenover me siert mij niet echt, maar zijn eerlijkheid staat hem wel goed. In tegenstelling tot die jas, dan. 

Lisanne van Schie (27) schrijft over (digitale) liefde in allerlei soorten en maten. Zij schrijft en bedenkt ook voor merken en schrijft columns over het leven. Kijk maar op Finer words

Meer daten

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Een kijkje in de datewereld van nu (dates: het zijn net spiegels)
Sluiten