Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 4 dec 2017

Waarom we continu zoeken naar afleiding (en hoe je dit patroon doorbreekt)

We houden er nogal van om ons gedrag goed te praten. Spenderen we te veel tijd op social media of zitten we voor de zoveelste keer te bingewatchen, dan is dat niet onze schuld. Televisie en social media zijn nu eenmaal een enorme bron van afleiding. Maar zeg eens eerlijk, wórd je afgeleid of zoek je het zelf op? Soms worden we zo opgeslokt door ons werk en een bomvolle agenda, dat we in de overlevingsstand gaan. En hoe drukker we het krijgen, hoe meer we verlangen naar afleiding. Na een lange werkdag ploffen we op de bank, om gedachteloos naar filmpjes van katten te kijken die worden geconfronteerd met een simpele komkommer. Spannend hè, het leven.

Ongegeneerd dierenfilmpjes kijken

Waarom doen we dat?

Het antwoord is vrij simpel: we zoeken afleiding om maar niet geconfronteerd te worden met de realiteit. En dat vinden we onder andere in Netflix, Instagram, Facebook, Snapchat, blogs en vlogs. Door te kijken naar anderen hoeven we niet bezig te zijn met ons eigen chaotische leven. En dat resulteert er vaak in dat we slecht voor onszelf zorgen. Tijd om dit patroon te doorbreken.

Stop te leven via anderen

Als je constant iemand volgt op social media die je bewondert, reikhalzend uitkijkt naar de verhalen van een vriend die op reis is geweest of keer op keer romantische boeken leest (waardoor je droomt van de perfecte relatie), leef je je leven niet. Ga liever zélf op reis en start de zoektocht naar die man of vrouw van je dromen.

Identificeer afleiding

Pas als je weet waar je door afgeleid wordt, kun je er iets aan doen. Is social media bijvoorbeeld jouw trigger? Spreek met jezelf af dat je na acht uur ’s avonds niet meer op je telefoon of laptop mag.

Creëer verantwoording

Je kunt wel met jezelf afspreken dat je na acht uur niet meer op social media mag, maar je hier aan houden is niet altijd makkelijk. Zoek daarom iemand die je verantwoordelijk houdt; iemand die je steunt en je kracht geeft.

Leef in het nu

Focus je aandacht op één taak tegelijk. Eerder schreven we op Bedrock al dat met volle aandacht iets doen een groot verschil kan uitmaken in je gevoel van evenwicht en harmonie in het dagelijks leven. Door met aandacht iets te doen, leef je meer in het hier en nu.

Beweeg dagelijks

Zorg dat je iedere dag even beweegt. Doe iets wat je leuk vindt en houd het klein. Fiets bijvoorbeeld een rondje door de stad, maak een boswandeling of doe wat yoga-oefeningen voor het slapen gaan. Je lichaam en geest zullen er blij mee zijn.

Zorg goed voor jezelf

Bereid gezonde maaltijden en plan deze in. Ga wat eerder naar bed en neem af en toe een bad. Doe iedere dag iets voor jezelf; je bent de investering dubbel en dwars waard.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we continu zoeken naar afleiding (en hoe je dit patroon doorbreekt)
Sluiten