Tessa Ham
Tessa Ham Werk 9 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Zoveel uur kan je het beste per week werken

Het is een veelgestelde vraag op kringverjaardagen en andere get togethers: wat zou jij doen als je de loterij won? Zou je stoppen met werken? Dat is best een lastige vraag. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat werk niet alleen belangrijk is om geld te verdienen, maar ook om ons goed te voelen.

Zonder werk hebben we geen structuur in onze dagen en hebben we een stuk minder contact met anderen. Bovendien is ons beroep onderdeel van onze identiteit.

Balans vinden met werk

Toch is het wel belangrijk hier een balans in te vinden. We leven namelijk ook in een maatschappij waar we opkijken naar figuren als Elon Musk met 80-urige werkweken. Het aantal burn-outs stijgt snel en maar liefst de helft van de Nederlanders heeft last van stress gerelateerde lichamelijke klachten.

Lees ook: Wat er gebeurde toen ik zeven dagen per week ging werken (tien maanden lang)

De vraag die ontstaat: hoeveel werk hebben we nodig? Hoeveel uur kunnen we het beste per week werken? In een nieuw Brits onderzoek onder 70.000 deelnemers werd precies dát onderzocht.

Het onderzoeksteam van de universiteiten van Cambridge en Salford onderzocht data van de afgelopen tien jaar. Alle deelnemers waren tussen de 16 en 64 jaar oud. Onder de groep van 70.000 deelnemers bevonden zich werkenden en niet werkenden.

De deelnemers moesten voor het onderzoek scores geven aan hun geestelijke gezondheid en hoe tevreden ze waren met hun leven. De onderzoekers keken daarnaast naar of én hoe lang ze werkten en welke andere factoren invloed zouden kunnen hebben op hun geestelijke welzijn (familiebanden en gezondheid bijvoorbeeld).

Hoeveel uur werk hebben we nodig?

De resultaten laten zien dat het risico op mentale gezondheidsproblemen met 30 procent verminderd, wanneer mensen vanuit werkeloosheid acht uur per week gaan werken.

Opmerkelijk hierbij is dat de onderzoekers geen bewijs hebben gevonden dat er een extra boost aan het welzijn wordt gegeven als mensen meer dan acht uur per week werken.

De onderzoekers suggereren daarom dat de ‘meest effectieve dosis’ slechts één dag per week is om de mentale voordelen van betaald werk te ervaren. Meer dan die acht uur per week lijkt namelijk weinig verschil te maken.

Lees ook: Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?

Hoe realistisch is 8 uur per week werken?

Maar eerlijk is eerlijk: die acht uur per week lijkt wel heel drastisch. Zeker omdat onze bazen ons echt niet hetzelfde loon zullen geven. En het winnen van de loterij voor de meesten van ons gewoon een leuk gespreksonderwerp blijft.

Wel is het zeker dat er steeds meer een roep klinkt om die standaard 40 uur in de ban te doen. We werken al tientallen jaren op deze manier, waardoor de 40-urige werkweek achterhaald voelt.

We werken niet allemaal meer in een fabriek. Voor de meeste van onze banen is het niet absoluut nodig om stipt om 9 uur ‘s ochtends achter ons bureau te zitten.

Er is een groeiend bewustzijn dat meer werken ook niet per se een betere productiviteit opleveren. Minder tijd besteden aan werk maakt veel mensen juist meer gefocust, blijer en creatiever. De dagen van de 40-urige werkweek lijken geteld.

Meer over geld en het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zoveel uur kan je het beste per week werken
Sluiten