Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Werk 25 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 7 tips voor productiviteit van Elon Musk

Elon Musk is de CEO van Tesla, verantwoordelijk voor het succes van PayPal en momenteel bezig met de hyperloop – een futuristische vacuümtrein die extreem snel mensen vervoert. Dat had ‘ie natuurlijk nooit kunnen doen als hij niet verschrikkelijk productief was. Hij deelde zijn tips voor productiviteit met zijn medewerkers, en sommige daarvan zijn inderdaad nogal eh, drastisch.

Vermijd grote bijeenkomsten

De rode draad in de tips van Musk is dat alles wat je doet, toegevoegde waarde moet hebben. Grote meetings hebben dat zelden voor het hele publiek, aldus de ondernemer. Dus houdt je bedrijf een presentatie van iets waar jij niet per se iets aan hebt, dan kun je beter gewoon bezig blijven met je eigen werk.

Vermijd regelmatige vergaderingen

Zit je weleens dagenlang in besprekingen? Grote kans dat je dan niet toekomt aan dingen die je eigenlijk wel gedaan had moeten hebben. Volgens Musk besteden we veel te veel tijd aan vergaderen; dat is nuttig als er een urgent probleem opgelost moet worden, maar daarna moet de frequentie drastisch omlaag – en de productiviteit daarmee omhoog.

Loop weg van gesprekken als je niets toevoegt

‘Het is niet onbeschoft om een meeting af te ronden of een telefoongesprek te beëindigen als dat nog niet is afgelopen’, stelt Musk. ‘Het is juist onbeschoft om iemand te laten blijven terwijl je daarmee de tijd van diegene verdoet.’ Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je snapt het idee.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit kunnen we leren van topondernemer Elon Musk.

Gebruik geen jargon

Ben je fan van moeilijke woorden of afkortingen? Gebruik ze dan alleen als je zeker weet dat andere mensen je taal begrijpen. Communicatie hoeft niet indrukwekkend te zijn, alleen maar efficiënt. Alles wat uitleg nodig heeft, staat de echte communicatie in de weg, aldus Musk.

Gebruik de snelste weg voor communicatie

Veel grote bedrijven hebben een enorme interne bureaucratie, waardoor het uren of zelfs dagen duurt voordat belangrijke dingen worden gedaan – puur omdat er zoveel over gecommuniceerd wordt door mensen van verschillende afdelingen. Gebruik de snelste weg die mogelijk is, raadt Musk aan.

Communiceer ook met mensen die hogere of lagere functies hebben

Veel communicatie van de ‘gewone medewerker’ moet bovendien eerst langs een teamleader, via een manager, naar de directeur – en omgekeerd wordt diezelfde keten doorlopen. Dat is net zo inefficiënt als het klinkt, en het is dan ook beter om een bedrijfscultuur te hebben waarbinnen een vrije flow van informatie kan plaatsvinden.

Gebruik je gezonde verstand voor meer productiviteit

Het is misschien niet wat je zou verwachten van een CEO, maar hij schrijft het echt: ‘Als het volgen van een bedrijfsregel duidelijk niet handig is in een bepaalde situatie, doe het dan ook niet. Dan moet de regel veranderen, niet jij.’ We hopen maar dat je baas daar ook blij mee is.

Meer tips voor op de werkvloer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 7 tips voor productiviteit van Elon Musk
Sluiten