Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 12 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo zeg je nee (en blijf je erbij)

Het is niet altijd makkelijk om nee te zeggen, bijvoorbeeld tegen een vriend(in) die om een gunst vraagt, je baas die je een extra taak toebedeelt of de taart die langskomt op een verjaardag. En áls we het dan zeggen houden we ons er lang niet altijd aan. Voor je het weet zit je weer een stuk cheesecake naar binnen te werken. Ehh.. je zei toch nee? Jep, we’ve all been there. Iets zeggen en doen is natuurlijk ook niet hetzelfde. Hoe zeg je nou nee, en blijf je er vervolgens bij?

De oplossing ligt in de manier waaróp we nee zeggen. Want ja, daar blijkt wel degelijk een verschil in te zitten. Een weigering die het woord ‘geen’ gebruikt – als in: ik beantwoord geen e-mails in het weekend – is krachtiger dan ‘ik ga de e-mails in het weekend niet beantwoorden.’ Belangrijk dus, is dat je zorgvuldig je woorden kiest.

Nee zeggen

Bovengenoemde conclusie komt uit een studie gepubliceerd in de Journal of Consumer Research. Het onderzoek toont aan dat de manier waarop een verklaring wordt geframed een effect heeft op de mate waarin we denken dat we ons er ook echt aan zullen houden.

De woorden ‘ik eet geen X’ maakten deelnemers meer ‘psychologisch bevoegd’ wanneer verleid door een ongezonde snack. Hetzelfde gold bij een scenario over het missen van een sportles. De woorden ‘ik skip geen work-out’ waren een krachtigere motivator om naar de sportschool te gaan dan iets als ‘ik kan mijn training niet overslaan’.

Lees ook: Moeite met nee zeggen op de werkvloer? Zo doe je dat op een constructieve manier

Het komt neer op de hoeveelheid ruimte die de verklaring overlaat om van koers te veranderen. ‘Ik kan niet’ of ‘ik wil niet’ suggereert dat je misschien wel iets zou willen doen, maar er niet toe in staat bent. Wat je dus eigenlijk zegt is dat wanneer de omstandigheden anders waren geweest, je het wél kon. Gebruik je het woord ‘geen’, dan is er geen ruimte voor discussie, met jezelf óf met iemand anders. Nee is nee.

Work on yourself

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️