Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 16 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van je buik? Een wandeling in de buitenlucht zou zomaar kunnen helpen

Dat wandelen goed is voor je, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Niet alleen houdt het je gewicht op peil, het is ook goed voor je hart én voor je brein. Recent onderzoek vult dat lijstje mooi aan, want daaruit blijkt dat een wandeling in de frisse lucht ook nog eens goed is voor je buik en darmen. Hoe kan dat?

Buikpijn is een veel voorkomende lichamelijke klacht. Toch is er vaak meer aan de hand dan enkel het lichamelijke. De maag- en darmstreek werd namelijk al vaker in verband gebracht met mentale kwesties als stress en depressie.

Niet alleen zou je buik zomaar kunnen opzwellen door te veel stress (een stressbuik, zoals dat dan wordt genoemd), er blijkt ook een duidelijke link tussen darmen en depressies. En om het nog interessanter te maken, blijkt nu ook dat de buitenlucht een invloed kan hebben aan de manier waarop je maag functioneert.

Je buik vs. de buitenlucht

Om het verband tussen de werking van je maag- en darmstelsel te onderzoeken, deden wetenschappers proeven op muizen. Van 54 muizen werd de helft blootgesteld aan de lucht van een omgeving met een hoge biodiversiteit (zoals de buitenlucht lucht in parken, natuurgebieden of gewoon op straat).

Must read: Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

De andere helft aan lucht van een omgeving zonder (of zeer lage) biodiversiteit (zoals een kantooromgeving). De onderzoekers vergeleken vervolgens de manier waarop het maag- en darmstelsel van de muizen veranderde.

Gezondheidsvoordelen van buitenlucht

Je raadt het al: de muizen die blootgesteld worden aan de frisse buitenlucht, ondergingen positieve veranderingen in hun maag- en darmstelsel. Deze veranderingen zijn op hun beurt gelinkt aan verminderde niveaus van stress en angst.

Tip: De kracht van angst: zo ga je om met angst

De muizen die aan de binnenlucht werden blootgesteld, ondervonden die positieve veranderingen niet. Buitenlucht kan op die manier rechtstreeks gelinkt worden aan de werking van de maag- en darmstreek én aan bijhorende stressniveaus.

Zoek de buitenlucht vaker op

Dit onderzoek levert opnieuw bewijs voor de gezondheidsvoordelen van een frisse wandeling. En dan zéker als je af en toe last hebt van buik- of darmklachten.

Benieuwd hoe vaak je dan de buitenlucht moet opzoeken? Volgens ander onderzoek volstaat het al om 20 minuten per dag in de natuur te besteden.

Dat zou moeten lukken, toch?

Meer over maag en darmen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️