wpk-admin
wpk-admin Verzorging 24 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Ochtendhormonen. Zo breng je ze weer in balans

Ochtenden. Voor de één een feest, voor de ander een ware taak. Niet iedereen is een natuurlijke vroege vogel. Zeker niet in de zomer, wanneer de avonden langer lijken en de stad echt leeft. Vraag is dus: hoe breng je jezelf ’s ochtends weer in balans? Hoe reguleer je jouw hormonen?

Routine is het toverwoord, volgens arts Sara Gottfried, opgeleid aan Harvard en bestseller auteur. Routines geven ons rust en balans. Of het nou gaat om meditatie en yoga in de ochtend, of een kopje thee en wat dankbaarheid in de avond.

Zo breng je je ochtendhormonen in balans

Deze routine is volgens Gottfried dé key tot het in balans brengen van je ochtendhormonen.

1. Groene thee

Daar begint ze haar dag mee. Het houdt je stresshormoon cortisol in toom en het zit boordevol anti-oxidanten. Het is goed voor je brein en schudt je net zo goed wakker als koffie, maar zorgt ervoor dat je beter verteert en ’s avonds beter slaapt.

Lees ook: 7 lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest

Dr Gottfried geeft de voorkeur aan Genmaicha, groene thee met bruine rijst erin.

2. Meditatie

Het belangrijkste in de ochtend, is misschien wel je telefoon uitzetten en mediteren. Liefst 30 minuten. Gebruik één heilig positief woord – dr Gottfried gebruikt bijvoorbeeld grace – en focus op je ademhaling.

Tip: Geleide meditatie: stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent

Wanneer je merkt dat je gedachten ergens anders heen gaan, gebruik je dat heilige woord en kom je sneller terug bij je kern. Mediteren is een objectieve manier om naar je eigen gedachtes te kijken, die je steeds gemakkelijker afgaat.

3. Hartslag

Meet je hartslagvariabiliteit. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Er bestaan apps op je telefoon om je hartslag mee te meten. Sweetbeats bijvoorbeeld.

Deze app meet je harstlag voor training; als je een heftige workout wil, moet het boven 50 zijn. Als het onder 50 is, ga je niet keihard rennen of in de gewichten hangen. Dan doe je eerder yoga.

Het is een kwestie van opmerken hoe je eigen hormoonsysteem in elkaar zit en daarop leren inspelen.

Meer over hormonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Ochtendhormonen. Zo breng je ze weer in balans
Sluiten