Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Featured 1 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom een compliment meer motiveert dan een cash bonus

Waar zou jij voor kiezen als bonus voor je harde werk? Geld, een compliment van de baas, of een pizza? Je denkt misschien het eerste, maar dit experiment laat zien dat een geldbonus juist het tegenovergestelde effect heeft. Waar zou jij voor kiezen als bonus voor je harde werk? Geld, een compliment van de baas, of een pizza? Je denkt misschien het eerste, maar dit experiment laat zien dat een geldbonus juist het tegenovergestelde effect heeft.

Gedragseconoom Dan Ariely beschrijf in zijn boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations een interessant experiment dat de motivatie van werknemers in een Israëlische fabriek onderzoekt.

Geld, compliment of pizza

Op maandagochtend kreeg iedereen een motiverende e-mail. Een vierde zou een cash bonus krijgen als ze een bepaald target haalden aan het eind van de week, een andere groep zou een pizza krijgen voor hetzelfde werk, weer een andere groep een compliment van de baas en een kwart van de werknemers kreeg geen bonus aangeboden.

In eerste instantie dachten de onderzoekers dat de geldbonus het meest motiverend zou werken, maar niets bleek minder waar.

Pizza verhoogde de productiviteit

Na de eerste dag bleek pizza de beste motivator. De productiviteit van de werknemers die een pizza zouden verdienen, nam met 6,7% toe ten opzichte van de controlegroep. Mensen die een complimentje was beloofd, waren 6,6% productiever. Verrassend genoeg bleek cash dus de slechtste motivator. Productiviteit van die werknemers nam met 4,9% toe.

Dit vind je misschien ook interessant: Met deze tips ben je binnen no-time weer gemotiveerd (en haal je die deadline)

Mensen met een bonus presteerden slechter

Nu was het ook geen enorme bonus, slechts 25 euro, maar nog steeds ‘meer waard’ dan een pizza of een schouderklopje. De volgende dag waren de resultaten echter nóg opvallender. De mensen die een geldbonus zouden krijgen presteerden 13,2% slechter dan de controle groep (de werknemers die dus überhaupt geen bonus zouden krijgen).

Het kristalliseerde wel iets uit gedurende de week, maar de geldbonus bleek de werkgever uiteindelijk het meeste te kosten én het minste op te leveren. Geld was zelfs minder motiverend dan helemaal geen bonus.

https://www.bedrock.nl/succesvol-nederlanders/

Complimenten werken het beste

Pizza en complimentjes daarentegen wierpen hun vruchten af. Het beloofde complimentje werkte het beste. Een grappig experiment, waar we volgens Ariely veel van kunnen leren. Want, wat motiveert mensen echt?

Uiteraard is eerlijke beloning belangrijk, maar sociale factoren als dankbaarheid spelen een enorme rol in motivatie op het werk. Een review van maar liefst 50 studies liet zien dat mensen harder werken als ze het gevoel hebben gewaardeerd te worden. Professor Adam Grant deed een van die onderzoeken, en lichtte toe in The Wallstreet Journal: “Externe motivatiefactoren kunnen hun waarde verliezen. Salarisverhoging voelt als plicht, je geldbonus geef je uit en een nieuwe titel klinkt minder belangrijk als je ‘m een tijdje draagt. Maar het gevoel dat andere mensen waarderen wat je doen blijft je bij.” Pizza en complimentjes it is!

Productiviteit op de werkvloer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️