Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 23 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

One-night stands: waarom doen we het eigenlijk?

Het is best een grappig fenomeen: one-night stands. Je kunt het vergelijken met een soort paringsdans van vogeltjes in de kroeg. Maar wat haal je er eigenlijk uit? Vaak voel je je erna toch een beetje alleen en is het ongemakkelijk als je diegene weer ziet de volgende keer. Zeker als je iemand stiekem wél leuk vindt. En laten we eerlijk wezen, écht goed is het zelden. Waarom doen het dan toch?

Vaak is de setting: een dampende nachtclub, een festival of misschien een wijnbar, waar de nodige glazen gedronken worden, en een groep singles ready to mingle. Het is niet het meest romantische plaatje, maar als je je overgeeft aan het moment dan kan een warm lichaam best wel prettig zijn en aanvoelen als vervanging voor liefde.

Vergelijkbaar met een cocaïneverslaving

Maar hoewel je misschien denkt dat je gewoon een vrije vogel bent die zorgeloos rondfladdert, beïnvloeden je hersenen je beslissingen meer dan je misschien wilt toegeven. We weten namelijk allemaal dat liefde een heftige drug is. Het is letterlijk vergelijkbaar met een cocaïneverslaving, omdat het bijna identieke feel-good stofjes aan je hersenen geeft, waardoor je stemming verbetert, je seksuele interesse omhoog gaat en je zelfvertrouwen een boost krijgt.

Om nog maar te zwijgen van het nare gevoel dat je krijgt zodra het daglicht wordt, omdat je spijt hebt van wat je ‘s nachts hebt gedaan. Want ondanks dat veel vrouwen beweren dat ze prima casual seks kunnen hebben, blijkt uit onderzoek van de Durham Universiteit in Engeland wel anders.

Lees ook: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)

Van de 3.300 ondervraagden tussen de 17 en 40 jaar bleek dat slechts 54 procent van de vrouwen een positief gevoel overhield aan een one-night stand – tegenover 80 procent van de mannen. Vrouwen hadden vaker spijt en ze voelden zich goedkoop en gebruikt.

Wat is het nut van one-night stands?

Waarom we het dan toch doen? Opnieuw en opnieuw? Het heeft allemaal te maken met het motief. Soms voel je je alleen. Of gewoon geil. Soms wil je over een ex heenkomen en weer even voelen hoe het is om seks te hebben met iemand anders.

Soms heb je geen zin in de lasten, maar wil je wél de lusten van een relatie ervaren. Of heeft je ego even een boost nodig? En soms ben je gewoon klaar met je vibrator en heb je voor je gevoel te veel pandapunten verzameld. Het kan ook hartstikke leuk en lekker zijn.

Luistertip: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Wat de reden ook is, het is vooral belangrijk dat je niet te veel verwachtingen hebt van een one-night stand. Veel vrouwen hopen namelijk ergens-toch-misschien-stiekem-een-piep-klein-ieniemini-beetje dat seks zal leiden tot een relatie en zijn teleurgesteld als dat niet zo blijkt te werken.

Misschien is het een patroon dat ze hebben aangeleerd tijdens hun studiejaren of misschien al wel op de middelbare school. Als een jong meisje het gevoel heeft dat een jongen haar leuk vindt, dan hoopt ze vaak dat hij nóg leuker en aantrekkelijker zal vinden ná de seks.

Heb vooral geen hoop op méér

En natuurlijk, er zijn gevallen waarbij one-night stands uitgroeien tot een relatie, maar dat is eerder een uitzondering dan de norm. Als je een relatie wilt – en dat geldt voor mannen én vrouwen – dan is het meestal verstandiger om iets langer te wachten met seks en om eerst vrienden te worden. Op die manier kun je elkaar eerst beter leren kennen en erachter komen of hij of zij er hetzelfde in staat.

Dus: niks verwachten en lekker van genieten! Oh, en een condoom gebruiken natuurlijk.

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️