Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 5 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

The Sex Issue: hyperseksualiteit – wanneer je meer denkt aan seks dan ‘normaal’

Iedereen heeft weleens seksuele fantasieën (ja, ook jij!). Niks mis mee. Maar wat gebeurt er als je meer denkt aan seks dan normaal? Waarom is dat zo? En wat betekent dat? We lichten dit concept – hyperseksualiteit genaamd – toe.

Volgens de DSM-V (zeg maar de diagnostische Bijbel in de psychologie) is er dan sprake van hyperseksualiteit.

Wat is hyperseksualiteit?

Mensen met hyperseksualiteit – of een hyperseksuele stoornis – zijn niet in staat om seksuele impulsen te onderdrukken. Ze hebben een buitensporig sterke drang om seksuele activiteiten te verrichten (zoals porno kijken, masturberen, seks tegen betaling, vreemdgaan enzovoort).

Must read: Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?

Het gebrek aan seksuele impulsbeheersing kan een grote impact hebben op zowel persoonlijk als professioneel leven. Meestal zijn deze mensen zich hier sterk van bewust en ervaren ze – als gevolg – extreme persoonlijke stress.

De oorzaken van hyperseksualiteit

Psychologen zijn druk met het uitzoeken van wat de oorzaken van hyperseksualiteit zijn, maar tot op heden zijn die niet helemaal duidelijk. Sommige onderzoekers stellen dat een hyperseksuele stoornis het gevolg is van traumatische ervaringen of mentale stoornissen.

Tip: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Ook de link tussen misbruik in de kindertijd en het ontwikkelen van een seksuele stoornis op latere leeftijd wordt in de wetenschap gelegd.

Daarnaast is het belangrijk om de rol van cultuur bij seksueel gedrag niet te vergeten. Waar in sommige culturen seks een taboe is, oordeelt men in andere culturen minder negatief over seksueel gedrag.

De symptomen van hyperseksualiteit

Bij hyperseksualiteit is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat seksueel gedrag een normaal en gezond onderdeel van menselijk gedrag is. Veel mensen vinden plezier in seks met meerdere partners en zijn op zoek naar verschillende seksuele ervaringen. Dat is voor alle duidelijkheid niét problematisch.

Hyperseksualiteit is daarentegen wel problematisch, omdat er gedurende een periode van minimum 6 maanden sprake is van:

  • terugkerende intense fantasieën, seksuele impulsen en seksueel gedrag
  • verstoring van dagelijkse verplichtingen
  • het zonder succes proberen onderdrukken van de seksuele impulsen

Je leest het dus goed: er is een groot verschil tussen vaak aan seks denken en hyperseksualiteit. Dat laatste is een ernstige psychologische diagnose die professioneel behandeld dient te worden.

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️