Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 23 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Bewegen op gevoel en met je eigen lichaamsgewicht: maak kennis met Movement

Nietsvermoedend liep ik met collega Lisanne op uitnodiging de opvallend omgebouwde garage binnen aan de Westerstraat in Amsterdam. Of we mee wilden doen aan een lesje Crazy Monkey Movement? Daar waren we wel nieuwsgierig naar. Eenmaal binnen leerden we al vrij snel dat er achter de glazen deuren veel meer schuilgaat dan je denkt als je langsloopt. Welkom in de wereld van movement

De populaire movement werd jaren geleden bedacht door de Israëliër Ido Portal en is een methode waarmee je sterk, flexibel en behendig wordt.

Crazy Monkey Movement

Eenmaal binnen in het pand, werd al vrij snel duidelijk dat wij flink achterliepen qua trends in sportland, want movement (zoals deze ‘sport’ wordt genoemd) blijkt bekend onder duizenden mensen wereldwijd, vertelt trainer Thomas Tukker trots in de kennismakingskring.

Hij is wereldwijd één van de 26 mentorship-studenten van deze befaamde movement. Vorig jaar opende hij de deuren van Crazy Monky Movement in Amsterdam, die eerder huisvestte in Amsterdam-Zuid.

Lees ook: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Aandachtig pennen de andere fanatiekelingen met hem mee in hun notitieblokje. Wie meedoet aan deze movement, neemt het dan ook serieus, vertelt Thomas. Sommigen komen hier wel 2 keer per dag.  Waar draait dit allemaal om?

De beweegfilosofie – die inmiddels enthousiast wordt beoefend door allerlei (top)sporters wereldwijd –  draait om bewegen an sich. Het beter begrijpen van het lichaam, gezondheid, prestatie en artistieke expressie.

Probeer daar maar eens een label voor te verzinnen… Dat lukt niet, en dat is precies het mooie eraan! Het is een tak van sport – letterlijk – die we nog nooit eerder zagen.

Kracht, behendigheid en flexibiliteit

Toch wordt movement bewust geen sport genoemd. Op internet vinden we deze beschrijving: ‘een fysieke fitheidspraktijk waarbij het eigen lichaamsgewicht en de bewegingen van de beoefenaar worden gebruikt in plaats van externe gewichten en machines, om kracht, behendigheid en flexibiliteit te ontwikkelen.’

Het is eerder een bewegingsleer. Normaal spelen we voetbal volgens regels, doen we tijdens yoga verschillende asana’s en vroeger deden we gym al precies zoals onze juf of meester ons dat leerde.

Bij movement is dat anders. Er is geen eindresultaat zoals winnen, slanker of fitter worden, de hele leer draait om het verbeteren van je beweging. Niet zo gek dat de Ido Portal-methode razendpopulaur is onder topsporters als MMA-vechter Conor McGregor en prosurfer Mick Fanning.

Ook interessant: Een dansoefening zodat je leert vrijer bewegen

https://www.instagram.com/p/B8q2jU8BCk1/

Moeilijker dan je denkt

Dat maakt het ook meteen knap lastig, zo ondervonden we aan den lijve. Alles draait er om mobiliteit, oog-hand coördinatie, ritme, voetenwerk, flexibiliteit en dans. Het heeft dan ook wat weg van de Braziliaanse vechtdans Capoeira.

Je doet minutenlang bewegingen die je nog nooit zo specifiek hebt gedaan: je armen losgooien en je partner op de schouders proberen te tikken (die dat probeert te ontwijken), je lichaam schudden, behendig over de grond kruipen als een hagedis of razendsnel een tennisbal omhoog laten stuiteren met je voet die je partner lukraak op de grond laat vallen.

En dat klinkt makkelijker dan het is, kunnen we je uit eigen ervaring vertellen (zo kon ik met geen mogelijkheid fatsoenlijk schudden, terwijl dat toch echt niet zo moeilijk klinkt). Bezweet, met een bloedlip en met blaren onder onze voeten, maar vooral geïntrigeerd liepen we zo’n 2 uur later weer naar buiten.

Proberen?

Uitgeleerd ben je bij deze beweging nooit, vertelt Thomas. Er zijn wel 10 soorten niveaus die je kan beoefenen met oneindig veel oefeningen die je altijd kan blijven verbeteren. Een paar keer per jaar traint hij met de andere 25 officiële leraren met Portal himself om te blijven oefenen, trainen en leren.

Luistertip: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Movement is voor iedereen met een lichaam. Zomaar een klasje meedoen met OneFit of ClassPass zit er echter niet in. Je kunt eerst 10 lessen kopen om te kijken of het iets voor je is, en wil je er dan mee doorgaan? Dan schrijf je eerst een motivatiebrief en solliciteer je dus als het ware.

“Leerlingen krijgen een pasje en kunnen gebruik maken van de ruimte en meedoen met klassen die wij geven,” aldus Thomas. Dat iedereen hier zeer gemotiveerd is blijkt uit alles. Leerlingen helpen elkaar, schrijven lessen van Thomas op en oefenen fanatiek door na de les!

Benieuwd geworden? Bekijk hier de documentaire over Ido Portal of bekijk de website van Crazy Monkey Movement Amsterdam voor meer informatie!

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️