Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 26 sep 2019

Friends with benefits: waarom het vaak niet werkt

Twee mensen vinden elkaar leuk, hangen af en toe een avondje samen op de bank, duiken eens in de zoveel tijd met elkaar het bed in, maar er is géén sprake van een romantische relatie. Klinkt chill en simpel, maar in de praktijk wordt een friends-with-benefits-relatie toch vaak gecompliceerder dan bedoeld. Juist met je seksbuddy is het essentieel om goed te communiceren. Om heel duidelijk te weten wat de ander van je verwacht, aan te geven waar je eigen grens ligt én hoe je gevoel zich ontwikkelt. Want feit is dat intieme seks ervoor zorgt dat je een band gaat voelen en als je veel tijd met iemand doorbrengt ga je je ergens toch hechten. Om chill met elkaar om te blijven gaan, is het slim om goed te communiceren. Maar een gesprek over gevoel of grenzen maakt de omgang opeens wel heel serieus. Hallo paradox!

Kendra Knight, professor Communicatie aan DePaul University, deed onderzoek onder 25 jongvolwassenen met een FWBR, zoals NY Mag’s Science of Us een ‘friends-with-benefits-relatie’ zo mooi noemt. Ze ontdekte waarom gevoelige gesprekken er vaak niet van komen en als dat dan wel gebeurt, dit vaak het einde van de pret kan betekenen.

Lang leve de lol

Ten eerste gaat een serieus gesprek over gevoel en grenzen het doel van friends with benefits voorbij. It’s all about fun, zonder emotioneel gedoe en moeilijke verhalen. Dat is precies de reden dat je geen echte relatie wil, toch? Aan een FWBR hoef je niet te ‘werken’, dus gevoelige onderwerpen vermijd je liever.

Lees ook: Liefde of lust: hoe herken je het verschil?

Bovendien is het aankaarten van zo’n onderwerp lastig, want beide partijen zijn natuurlijk cool met de situatie en geen van twee wil klef of instabiel overkomen. Als je dan wél zo’n gesprek aangaat en opeens je gevoel gaat zitten uiten, kom je misschien over als onzeker of claimerig. Vooral voor vrouwen bleek dat een issue, omdat vrouwen sneller de stempel ‘labiel’ krijgen.

Uit het onderzoek van Knight bleek ook dat, ondanks dat een FWBR verre van serieus is, de geïnterviewden zich toch wel eens jaloers voelden als hun seksbuddy met iemand anders flirtte. Maar dat uiten is natuurlijk uit den boze, want dat recht heb je niet als je bewust geen relatie hebt. De geïnterviewden die wél zo’n diepgaand gesprek aangegaan waren met hun special friend, gaven aan dat dat vaak het einde van de FWBR betekende. Omdat de ander het toch anders interpreteerde, het ongedwongen gevoel eraf was en het daardoor opeens minder spontaan werd.

De lol is er een beetje vanaf als je serieus gaat praten, maar aan de andere kant is dat precies wat je moet doen om allebei zoveel mogelijk lol te kunnen hebben.

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Friends with benefits: waarom het vaak niet werkt
Sluiten