Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 15 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Allergieën en hooikoorts: bestrijd ze met deze natuurlijke producten

Het mag dan nog koud zijn en hard waaien, de lente staat toch echt bijna voor de deur. Wat dat betekent? Volle terrassen, goed gehumeurde medemensen én pollen. Snotneuzen, rode ogen, kriebelneuzen, hoesten, hoofdpijn en niesaanvallen; degene die kampen met hooikoorts of allergieën weten er alles van. Vervelend, maar gelukkig op te lossen met deze fijne, natuurlijke producten.

Deze seizoensgebonden allergieën (hallo hooikoorts) kunnen je flink in de weg zitten. Een festival op het platteland? Dat is alles behalve een pretje als je hooikoorts hebt. Maar met een flinke dosis gezonde logica en wat natuurlijke middeltjes kom je zonder al te veel kleerscheuren het pollenseizoen door.

Pas je leefstijl aan

Als je last hebt van hooikoorts, bedenk dan welke uitstapjes voor jou vandaag wel of geen goed idee zijn. Is het vandaag een hele winderige en droge lentedag? Dan is het waarschijnlijk slimmer om vandaag binnen te blijven of in elk geval een flinke fietstocht langs grasvelden te vermijden, als je de luxe hebt om dat te voorkomen althans. Misschien is het pakken van de bus al een beter idee dan te fietsen. Ook hebben veel mensen last van hooikoorts na een flinke regenbui, wees dus gewaarschuwd!

Degenen die hun was buiten drogen, kunnen rond deze tijd beter hun was binnen ophangen om te voorkomen dat er pollen aan de kleding blijven kleven. Als het te laat is en je toch lang buiten bent geweest, gooi dan je kleding het liefst meteen in de wasmachine en neem een douche om de pollen van je huid en kleding af te wassen.

6 natuurlijke manieren om van je hoofdpijn af te komen (geen pilletje voor nodig)

Het is helaas niet de meest frisse optie, maar om te voorkomen dat er pollen rondzweven in je huis is het wellicht een slim idee om de deuren en ramen dicht te houden. Maak je geen zorgen, op deze manier krijg je alsnog frisse lucht in huis.

Appelazijn

Je kan het gebruiken als conditioner, er ‘s ochtends  een shotje van drinken voor een boost én het is een remedie tegen hooikoorts. Wat doet appelazijn niet? Een dagelijks shotje van het wondermiddel zorgt ervoor dat je lichaam minder slijm aanmaakt (zoals in je neus en keel).

De allergenen maken extra slijm aan dat histamine bevat. Dat kan onder andere voor zwellingen in je neus zorgen dat op zijn beurt weer zorgt voor verkoudheid, niezen en kriebel. Een shotje appelazijn gaat die werking dus tegen.

Let op bepaalde voeding

Weet je dat je gevoelig bent voor de seizoensallergie? Probeer dan eens minder vet en meer koolhydraten te eten, bepaalde voeding kan namelijk helpen de symptomen van hooikoorts te verminderen. Denk aan bladgroenten, groene, gele en oranje groenten, maar zet ook extra knoflook, ui en gember op het menu. Dingen die je vooral níet helpen als je last hebt van hooikoorts zijn alcohol, cafeïne, zuivel, citrusvruchten, suiker, tarwe en rood vlees. Veel water drinken (meer dan je denkt!) zorgt dat de symptomen in elk geval niet versterken.

Hooikoorts: hoe werkt het en wat kun je er tegen doen?

Natuurlijke supplementen

Dan zijn er ook nog een aantal supplementen die je kan innemen om de symptomen te verminderen. Vitamine C werkt onder andere als een antihistamine. Wat altijd een goed idee is, is je algehele gezondheid een boost te geven door extra probiotica binnen te krijgen. Denk aan gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool en augurken of natuurlijk een flesje van de gezonde, frisse kombucha.

Natuurlijke medicijnen

Voordat je naar de apotheek rent, zijn er een hoop natuurlijke medicijnen die je kunnen helpen wanneer je last hebt van hooikoorts. Bijvoorbeeld ginkgo biloba, de Japanse notenboom. Het is een Chinees kruidmiddel dat het bloed beter door de bloedvaten laat stromen. Het werkt ontstekingsremmend en bevat natuurlijke antioxidanten.

Accupunctuur

Dat Chinese geneeskunde krachtig is, weten we allang. Accupunctuur is een onderdeel in de traditionele Chinese geneeswijze. Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt  dat acupunctuur de gezondheid inderdaad (hehe) bevordert op veel verschillende gebieden, waaronder het bestrijden van allergie symptomen als niezen en rode, jeukende ogen. Je kan een behandeling vrijblijvend boeken!

Bewegen

Beweging is goed voor heel veel dingen, in elk geval voor je geest én lichaam. Je maakt tijdens het sporten het gelukshormoon serotonine aan en je vermindert het stresshormoon cortisol. Onderzoek wijst uit dat bewegen ook helpt tegen de kwalen die gepaard gaan met hooikoorts, het werkt namelijk ontstekingsremmend. Je bloed krijgt de kans goed door te stromen, ook langs de bloedvaten in je neus. Vaak merk je na 5 minuten al resultaat dat duurt tot wel een paar uur na je work-out!

Zweven er wel heel veel graspollen door de lucht vandaag? Wacht dan met een rondje rennen tot het einde van de middag of het begin van de avond, over het algemeen zijn er dan minder graspollen in de lucht.

Meer natuurlijke geneesmiddelen?

Meer verhalen zoals deze? Let’s keep in touch!

Je e-mailadres

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️