Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 13 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Kinderen en social media: zo leer je ze dealen met negatieve emoties

Kinderen zijn vandaag, net als wij, meer dan ooit op zoek naar bevestiging. Ze groeien op in een cultuur waarin hun zelfbeeld bepaald wordt door de hoeveelheid likes op een foto. Geen wonder dat ze af en toe flink wat negatieve emoties ervaren als gevolg van social media.

Je kent het wel: iedereen lijkt het perfecte leventje te hebben op Instagram en zelf liggen we op de bank met sombere gedachten. Als volwassenen vinden we dit al een erg naar gevoel, maar hoe zit dat dan bij kinderen? Wetende dat hun brein nog volop aan het ontwikkelen is, kan de impact van social media op kinderen nog véél harder aankomen dan wij denken.

Zo leer je kinderen dealen met negatieve emoties door social media

Wat doe je als je kind zich slecht voelt omdat anderen het beter lijken te hebben op sociale media? Dit is wat je kan doen als je kind hierdoor negatieve emoties ervaart.

1. Identificeer het probleem

Het eerste wat je kan doen als ouder is om de kern van het probleem te achterhalen. Was de trigger een Facebook-evenement waarvoor je kind niet werd uitgenodigd? Of een foto van een sportteam waar je kind niet goed genoeg voor was?

Door zorgvuldig te kijken wat de aanleiding van het probleem was, kan je je kind gerichter helpen.

2. Onthoud dat dit soort gevoelens normaal zijn

Weet dat dit soort emoties bij je kind heel erg menselijk zijn. Want herkennen we dit niet allemaal? Communiceer dit ook zo naar je kinderen door te zeggen dat ze niet alleen zijn in hun gevoel.

Ook interessant: Hoe zou het zijn als er geen likes meer te zien zijn op social media?

Laat het een moment zijn om persoonlijke ervaringen met je kind te delen. Vertel hen over die keer dat je zelf door een stresserende of teleurstellende periode ging en laat zien dat je daar ook weer doorheen komt. Wanneer je kinderen zich emotioneel slecht voelen, grijp dan je kans om er een emotioneel gesprek mee aan te knopen en zo je band te versterken.

3. Leg de focus op het volledige plaatje

Het is belangrijk om je kinderen opnieuw en opnieuw uit te leggen dat wat ze online zien niet het volledige plaatje is. Leg hen uit dat mensen meestal een selectie maken van de uiterst positieve ervaringen in hun leven en niet hun pure, ongefilterde leven.

Must read: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Open – om dit punt te bewijzen – je eigen feed en zoek een post uit waarbij je zelf de werkelijkheid een beetje hebt verbloemd. Misschien nam je een foto van een prachtige zonsopgang, net nadat je ruzie had gemaakt met je partner? Leg aan je kinderen uit dat er heel veel negatieve elementen zijn die je niet op de foto ziet.

4. Neem samen een social media break

De allerbelangrijkste tip hier is wellicht om een activiteit met je kinderen te doen die losstaat van social media. Maak een wandeling, duik de keuken in, ga naar de bioscoop (zonder telefoon) of bezoek samen familie.

Dit zijn belangrijke momenten die je kind emotioneel laten opladen. Onbewust krijgen ze de boodschap dat geluk niet afhankelijk is van likes, volgers of berichten op Messenger.

5. Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben je een extreem belangrijk rolmodel. Kinderen nemen onbewust héél veel van je over. Daarom is het belangrijk om jezelf niet te verliezen in de hoeveelheid tijd die je aan social media besteedt.

Heb jij moeite met minderen in social media? Hier zijn 6 tips om voortaan écht te minderen met social media. Eerder deelden we ook een lijstje van handige apps die je social media verslaving trackt. Handig!

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Famme

Meer opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️