Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 26 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om rouwen mooier en lichter te maken

Rouwen overkomt ons allemaal in het leven, want vroeg of laat verliest iedereen een dierbare. Het is een moment waarvan je hoopt dat het nooit komt. Iets ongrijpbaars waar je je niet op voor kunt bereiden. Rouw is vreselijk verdrietig, het voelt eenzaam, maar je kunt wel proberen om het grote gemis een plekje te geven.

Tanja Soeter en Desiree Vernie zijn de oprichters van Bye memorial design. Zij verdiepten zich in afscheidsrituelen van over de hele wereld. Daarbij ontdekten ze dat afscheid nemen in onze cultuur nog vaak ver van ons af ligt: “Rouw is onderdeel van het leven en dat komt niet met een einddatum. Toch is de verwachting vaak dat je er binnen een paar maanden weer bovenop bent.

5 tips bij rouw

Juist daarom wilden we iets ontwerpen om het gesprek over iemand die je moet missen gaande te houden. Dat je weer kunt lachen, betekent niet dat je geen verdriet meer voelt.” Met BEDROCK delen ze vijf manieren om rouwen mooier en lichter te maken.

Aanvaard het rouwen

“Afscheid, verdriet en rouw zijn een natuurlijk onderdeel van het leven – dat aanvaarden en voelen is rouwen in plaats van vechten tegen de pijn. Verlies doet pijn en is voor iedereen anders. Maak en neem er ruimte voor op jouw manier. Het boek ‘Ik rouw van je’ van Claire van ‘t Veen kan helpen.

Neem afscheid op jouw manier zonder compromis en zo persoonlijk mogelijk

Dat wat wij traditioneel gewend zijn, is niet verplicht. Je kunt afscheid nemen en rouwen bijna helemaal invullen zoals jij wilt: een picknick of afscheidsborrel, thuis of op het strand. Deel je boeken of je kleding uit aan vrienden en familie. Er zijn zoveel manieren om het niet kil, koud, donker en afstandelijk te doen, maar juist warm, liefdevol en persoonlijk.Uitvaart in eigen hand’ van Susanne Duijvenstein is een fijn en grondig boek wat je hierbij kan inspireren.

Praat met je liefsten over doodgaan en over je uitvaart

Juist ook als het niet dichtbij is – hoe wil je afscheid nemen – waar – welke muziek past daarbij en welke kleding wil je aan? We zijn vaak bang om te praten over wat moeilijk is, maar het kan je ook veel leren over je leven op dit moment. De uitvaart is de afscheidsviering van het leven en het zou mooi zijn om dit niet enkel na de dood bespreekbaar te maken.

Maak nieuwe rituelen

Doe dingen waar je van geniet of waardoor je verbinding voelt op een andere manier dan dat je al deed. Rituelen geven houvast en vertrouwen. En onze dagen zijn gevuld met rituelen. Onze heartglobe hebben we bijvoorbeeld gemaakt met het idee dat je het bolletje even kunt oppakken en terugzetten waardoor de glitters neerdwarrelen – als een goedemorgen, weltrusten of simpel hallo naar de persoon in de urn.

Omring je met schoonheid

Teksten, kunst, muziek of wandelen in de natuur – schoonheid werkt helend. Richt thuis een fijne en vertrouwde plek in voor je verlies. Als een nieuw soort altaar met bloemen, kaarsen, foto’s of andere symbool ter herdenking en waar je troost uit haalt. Onze bell shrine is daar op gemaakt.”

De ontwerpen van Bye bestaan uit kwalitatieve duurzame materialen in lichte kleurtonen. Er zijn drie liter varianten, waar meestal alle as in kan, en mini urnen.  Een mini urn is geschikt om een gedeelte van de as in te doen en de overige as uit te strooien of te verdelen in meerdere urnen.

Rouwen om je geliefde dier? Deze 5 tips helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️