Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 29 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarom stappen mensen in een ongezonde relatie?

Terwijl we allemaal behoefte hebben aan liefde, warmte en respect lijken niet alle mensen dit te zoeken bij de juiste persoon. Ze denken dat ze een liefdevolle partner gevonden hebben, maar komen terecht in een ongezonde relatie. Hoe kan dat?

Een ongezonde relatie herken je onder andere aan het gebrek aan eerlijkheid en respect. Je partner is er niet voor jou en komt jou niet tegemoet in jouw behoeften. Als je ergens over wilt praten, zorgt hij of zij ervoor dat je je achteraf schuldig voelt omdat je je zogenaamd aanstelt. Toch blijven mensen ondanks de signalen erin geloven dat zij het juiste persoon gevonden hebben.

Ongezonde relatie met je ouders zorgt voor ongezonde liefdesrelatie

Als je als kind niet goed behandeld bent door je ouders, komt het vaak voor dat de partner die je krijgt als je ouder wordt, jou ook niet goed gaat behandelen. Dat kan ervoor zorgen dat je je slecht gaat voelen in de relatie. Hij of zij neemt jouw behoeften bijvoorbeeld niet serieus.

Slecht gedrag vind jij juist normaal

Terwijl andere mensen het zouden herkennen dat ze op meerdere vlakken niet goed behandeld worden, voelt dit voor jou aan als normaal. Dit effect beschrijft The School Of Life, het platform over psyche en welzijn dat zich inzet voor betere connecties tussen mensen.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun partner te verlaten in een schrijnende en pijnlijke situatie, terwijl jij ervoor kiest om te blijven. Je gelooft erin dat je deze persoon kan veranderen en hebt daar alle vertrouwen in. Ondertussen erken je niet het gevoel dat je eigenlijk verwaarloosd wordt.

Wat voor signalen zijn er dan voor een ongezonde relatie? Je partner wordt bijvoorbeeld boos, omdat je beter behandeld wilt worden. Hij of zij geeft jou het gevoel dat je te veel eisen stelt. Je bent ineens ‘gek’ als je je afvraagt waarom hij of zij zo veel op zijn telefoon zit of vaak dronken is met vrienden.

Realiseren dat je niet goed wordt behandeld

Het kan een lange tijd duren voordat je je realiseert dat de situatie waarin je zit toch wel een beetje ongewoon is. Je hebt door dat je partner nog steeds op dezelfde manier met je om blijft gaan en je beseft dat er eigenlijk ook niks meer gaat veranderen.

Je beseft dat het niet voordelig voor jou is om erin te blijven geloven dat alles aan jou ligt en je gewoon goed behandeld wordt, terwijl je dat van binnen niet zo voelt. Jouw gevoelens mogen er zijn.

Je thuissituatie vroeger

Het kan lastig zijn om in te zien wie goed voor jou is en wie niet. Dat kan dus met je thuissituatie van vroeger te maken hebben: als je vroeger niet goed behandeld bent, heb je een vertekend beeld gekregen van wat ‘normaal’ is. Je vindt het lastig om toxic traits waar te nemen. Gekleineerd worden zie je bijvoorbeeld als een teken dat iemand om jou geeft, terwijl dat eigenlijk heel respectloos is. Als deze persoon heel droog tegen je doet, denk je dat hij of zij dan vast wel andere prioriteiten heeft op dat moment.

Je ziet jezelf eerder als de slechte persoon, omdat je zo graag meer liefde wilt ontvangen van je partner die je zo leuk vindt en de red flags negeer je. Het idee dat je misschien wel verliefd bent geworden op een eikel, komt niet in je hoofd op.

Zit je dus toch wél in een ongezonde relatie? Je bent vrij om te gaan

Het is belangrijk om altijd naar je gevoel te luisteren. Erken dat je je niet goed voelt in de relatie en vraag jezelf af wat je kan doen om daar verandering in te brengen. Soms kan dat ook betekenen dat je beseft dat je beter af bent zonder hem of haar, ondanks je dat misschien niet het liefste wilt horen op dit moment.

Het kwartje is dus gevallen: die ene leuke man of vrouw, is eigenlijk helemaal niet zo leuk als dat je dacht. En dat is een goed teken: je verdient het om liefde, warmte en vriendelijkheid te ontvangen op de juiste manier. Je mag nieuwsgierig zijn naar hoe dat voelt.

Als je beseft hebt dat je in een ongezonde relatie zit kan je bij je partner weggaan, want ook jij bent daar vrij in. Je partner kunt je misschien wel iets anders wijsmaken, maar jij weet nu beter.

Waarom we maar één liefdespartner mogen hebben, maar wel meerdere vrienden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️