Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 29 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Heeft het nut: liters water drinken om kilo’s te verbranden

Water drinken en afvallen worden vaak in één adem genoemd. Want als je kilo’s wil verbranden, is het nodig om afvalstoffen af te voeren. Water zou daarbij helpen. Er zijn natuurlijk heel veel onderzoeken over te vinden, maar de wildgroei is soms juist verwarrend. Daarom vroegen wij Renske van der Maaten, female health coach en gecertificeerd (hormoon)coach om advies.

Haar antwoord op de vraag of water drinken helpt bij afvallen is ‘ja én nee’.

Helpt water drinken bij afvallen?

“Of je kilo’s verliest door het drinken van water ligt helemaal aan jouw leefstijl. Drink je bijvoorbeeld de hele dag door cappuccino’s of frisdranken zoals cola of ranja en vervang je dit door enkel en alleen water, dan ga je natuurlijk wel wat afvallen. Dit komt doordat je calorie-inname lager zal zijn bij het drinken van water in plaats van frisdrank en de bloedsuikerspiegel die stabiel blijft bij het drinken van water. 

Wanneer je meer water gaat drinken en je jouw eetpatroon niet verandert, zul je echter niet afvallen.

Een vol gevoel door water 

Ga je meer water drinken omdat je je voller wilt voelen en daardoor niet ‘hoeft’ te eten in de hoop dat je daarmee afvalt, dan zal dit ook een averechts effect hebben. Je lichaam mist zo de voedingstoffen om zijn werk goed te blijven doen en zal in een stress-stand komen, waardoor het zelfs gewicht vast gaat houden.

In hoeverre stimuleert bruiswater de vetverbranding?

Bovenstaande geldt ook voor het drinken van bruiswater. Mocht je PDS-klachten hebben of snel een opgeblazen gevoel hebben, vermijd bruiswater dan.

Mijn advies: drink vooral water, het liefst twee liter per dag. Het houdt je gehydrateerd en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen in jouw lichaam, drink daarnaast ook geregeld kokoswater of water met een schepje elektrolyten, dan zorg je ervoor dat je mineralenbalans ook goed aangevuld blijft en het zorgt ervoor dat je niet na elk glas water direct hoeft te plassen. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam die elektrolyten wel wil vast houden, omdat het daar wat mee kan.”

Hydratatie is dus van belang voor een goede werking van tal van lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en het functioneren van de spieren. Alleen medisch gezien is er geen bewijs dat het drinken van water je helpt met afvallen.

Toch heeft het drinken van water verschillende voordelen! Het is namelijk een gezond en caloriearm alternatief voor veel andere drankjes en daardoor zorg je ervoor dat het lichaam niet uitdroogt. Want als het lichaam is uitgedroogd, kan jouw lichaam het aanwezige afval niet goed afvoeren via de urine of de ontlasting. Water helpt de nieren om gifstoffen en afvalstoffen te filteren, terwijl het orgaan alle essentiële voedingsstoffen en elektrolyten vasthoudt. Wanneer het lichaam is uitgedroogd, houden de nieren juist vocht vast.

Kortom: bewust voor water kiezen in plaats van frisdrank is geen slecht plan. En als je in plaats van twee liter frisdrank (vol suiker) voor water kiest, merk je dit waarschijnlijk wel op de weegschaal. Alleen water niet het wondermiddel waardoor de kilo’s er af vliegen.

Dit drankje is het beste voor hydratatie, en nee het is niet water

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️