Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 3 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Het moge duidelijk zijn dat er veel positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van emancipatie. Vrouwen hebben weliswaar nog altijd minder vaak een betaalde baan, krijgen minder betaald en hebben minder vaak hoge functies, maar door initiatieven als #metoo komt er wel steeds meer aandacht voor de ongelijkheid die nog steeds bestaat.
Het moge duidelijk zijn dat er veel positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van emancipatie. Vrouwen hebben weliswaar nog altijd minder vaak een betaalde baan, krijgen minder betaald en hebben minder vaak hoge functies, maar door initiatieven als #metoo komt er wel steeds meer aandacht voor de ongelijkheid die nog steeds bestaat.

Desondanks zijn we nog lang niet waar we willen zijn – alleen al omdat #metoo überhaupt nodig is. Vrouwen noemen zichzelf steeds vaker een feminist, mannen doen dat maar zelden. Maar als we écht gelijkheid willen, zullen ook mannen moeten erkennen dat er iets moet veranderen. Want we kunnen als vrouwen allemaal wel tegen seksueel misbruik zijn, zo lang er toch mannen zijn die er zich schuldig aan blijven maken, blijft het probleem bestaan.

Maar hoe zorg je ervoor dat mannen feminist worden? Nou, daar kun je natuurlijk niet helemaal voor zorgen – maar als je kinderen hebt, kun je er wel aandacht aan besteden in de opvoeding. Zo voed je je zoon feministisch op:

Praat regelmatig over grenzen stellen en respecteren

In het geval van aanranding en seksueel misbruik, draait het voornamelijk om grenzen stellen. Leer je kind daarom al op jonge leeftijd dat het belangrijk is om grenzen te stellen én die van anderen te respecteren. Dat hoeft nog niet over seksualiteit te gaan, maar bijvoorbeeld over wat anderen wel of niet tegen of over hem mogen zeggen en wat hij eraan kan doen als andere mensen zijn grenzen overschrijden. Als je zoon weet dat iedereen grenzen heeft, zal hij dat ook meenemen in zijn latere leven.

Laat alle traditionele ‘normen’ los

Wil je zoon op balletles? Heel graag! Maak duidelijk dat meisjes best vrachtwagenchauffeur kunnen worden, en jongens ook prima in een kinderdagverblijf kunnen werken of verpleger kunnen zijn. Dat kan al heel gemakkelijk tijdens het spelen, bijvoorbeeld door je zoon poppen te geven als hij dat wil. Met roze haar, ja.

Maak duidelijk dat iedereen gelijk is

Als je maar vaak genoeg benadrukt dat iedereen gelijk is, zal je zoon dat vanzelf ook gaan geloven. Dat klinkt weliswaar een beetje als indoctrinatie, maar dit is één van de weinige gevallen waarin dat enigszins is toegestaan – mensen zíjn immers ook gelijk. Niet alleen mensen met verschillende genders, maar ook mensen met andere huidskleuren, lichamen en geloofsovertuigingen.

Dit vind je vast ook leuk: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind).

Laat hem weten dat het oké is om te huilen

Niet alleen vrouwen hebben het moeilijk in onze maatschappij; mannen ondervinden op een heel andere manier ook nadelen. Van hen wordt nog steeds verwacht dat ze sterk en stoer zijn, initiatief nemen en op de voorgrond treden. Het is dan ook best lastig om je kind te leren dat het niet erg is, juist goed om kwetsbaar te zijn of te huilen. Je bent immers bang dat hij daarom gepest zal worden en minder ver zal komen in het leven. In dit geval is het echter wel belangrijk om te vertrouwen op zijn eigen kracht – en de maatschappij van over een paar jaar.

Laat hem met meisjes omgaan

Het is natuurlijk lastig om je zoontje te stimuleren om met meisjes te gaan als hij vooral vriendjes heeft op de basisschool, maar het is wel belangrijk dat hij weet dat jongens en meisjes precies hetzelfde zijn en ook dezelfde rollen kunnen vervullen in zijn leven. Als jullie bijvoorbeeld een buurmeisje van dezelfde leeftijd hebben, kun je haar best eens bij jullie thuis uitnodigen.

Leren van de Zweden: emanciperen kun je leren

Praat genoeg over objectificatie

Als je weleens met je zoon langs een bushokje loopt waar een halfnaakte vrouw op staat, heb je misschien de neiging om hem weg te trekken, of anders om het gewoon te negeren. Maar als je je zoon niet leert dat het slecht is om vrouwen als lustobject te zien, is de kans klein dat hij zich er ooit zelf tegen gaat afzetten (vanuit de maatschappij wordt het namelijk alleen maar gestimuleerd). Praat er dus genoeg over, en geef ook jouw mening. Maak ook duidelijk dat echte schoonheid vanbinnen zit en dat een sexy lichaam echt niet alles is.

Maar vooral: geef het goede voorbeeld

Veel jongeren zeggen nu nog steeds: ‘Mijn moeder kon heel goed koken, mijn vader niet zo. Die kon dan wel weer computers maken.’ Niet oké. Dus laat je partner lekker de afwas doen en plak eens zelf je fietsband.

Meer over feminisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️