Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Love 22 aug 2019

Hoe genderrollen onze authenticiteit in de liefde verpesten (en wat we daaraan kunnen doen)

Ooit de hashtag #couplegoals op Instagram opgezocht? Zo ja, dan weet je dat er ongeveer 10,5 miljoen foto’s verschijnen, waarvan de helft samen te vatten is in een paar, dezelfde, zinnen. De vrouw – lang haar, slank, knap – is altijd kleiner dan de man, tenzij ze op haar tenen gaat staan om hem te zoenen. Op sommige foto’s wendt ze zich af, terwijl de man haar armen veilig om haar heen slaat. Niet alleen de zoetsappigheid, maar ook de genderrollen druipen er vaak vanaf.

Want dat is het hele probleem: niet dat die hashtag een gigantisch eenzijdig beeld laat zien (dat is een heel ander verhaal), maar dat het bevestigt hoe mannen en vrouwen in een relatie horen te zijn. Ja leuk, emancipatie, maar doe toch maar een jurkje aan voor die date. O, en zorg dat je je lekker kwetsbaar opstelt en genoeg lacht om zijn grapjes. Kortom: zorg dat je een beetje vrouwelijk bent.

Macht is geen vrouwelijkheid (volgens genderrollen)

Mannen wordt precies hetzelfde verteld, maar dan op het gebied van mannelijkheid. Niet te soft zijn, niet te emotioneel. Kracht en gedrevenheid, dat is wat vrouwen zoeken. Dan krijg je daar galante en schattige meisjes voor terug. Immers: “‘sterk’ en ‘machtig’ worden nooit geassocieerd met vrouwelijkheid”, schrijft psychotherapeut Ken Page, gespecialiseerd in de zoektocht naar liefde, op Psychology Today.

“En als je niet vrouwelijk bent, zul je niet aantrekkelijk zijn voor mannen. Als je teveel macht of succes hebt, is dat een afknapper. Ja, soms mag je even uit je genderrol stappen, maar als je dan niet teruggaat, zul je geen liefde vinden, wordt je verteld”, voegt hij toe.

Dit vind je misschien ook interessant: Genderneutraal opvoeden: een psycholoog legt uit

Dat klinkt als prietpraat uit de vorige eeuw, maar niets is minder waar. Als je een man vraagt wat hij zoekt in een potentiële vriendin dan wordt er bijvoorbeeld ook vaak – naast dat ze knap, grappig en gezellig moet zijn – intelligentie genoemd. Maar in de realiteit raken mannen geïntimideerd door slimme(re) vrouwen en vinden ze hen minder aantrekkelijk, schreven we al eerder.

En hetzelfde geldt voor mannen: wij vrouwen mogen dan wel zeggen dat we het prima vinden als mannen minder sterk zijn, maar als ze geen veiligheid bieden, zijn we toch minder geïnteresseerd.

De paradox van authenticiteit

Dat lijkt voort te komen uit onze overtuiging dat een relatie altijd een ‘vrouw’ en een ‘man’ nodig heeft om in balans te zijn – zelfs als de relatie niet eens uit twee verschillende sekses bestaat. Aan homoseksuele stellen wordt niet voor niets zo vaak gevraagd ‘wie het vrouwtje is in de relatie‘. Dat kan niet alleen kwetsend zijn, maar is ook gewoon een heel vreemde vraag. Waarom zouden er niet twee ‘mannetjes’ kunnen zijn?

Dit vind je vast ook leuk: Waarom iedereen zou moeten opvoeden zoals homoseksuele ouders

Maar het date-advies gaat verder dan die vrouw- dan wel mannelijkheid. Het volgende advies luidt meestal: wees jezelf. En dat gaat niet altijd samen, wat betekent dat je het nooit goed doet. Je moet immers je eigen intelligente, sterke zelf zijn, maar ook zorgen dat je je vrouwelijk – onderdanig – genoeg bent.

Uiterlijk in relaties

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verwachtingen op het gebied van uiterlijk – die zijn er genoeg. “De meningen over de looks waren verdeeld: los haar, ‘nee, juist een knotje’, sommige mannen willen een lekker opgetut meisje (‘dat ik kan zien dat ze moeite heeft gedaan’) en andere willen liever ‘nonchalant, maar toch ook met klasse'”, aldus Flair in het artikel ’10 dingen die mannen op een eerste date verwachten’ – wat overigens al impliceert dat mannen iets van vrouwen verwachten (en ook andersom).

Ook interessant: Dit kunnen we leren van IJsland (het land met al 9 jaar de meeste gendergelijkheid)

In feite is het allemaal gebaseerd op wat we gewend zijn: we zien om ons heen alleen stellen waarin de man langer is dan de vrouw, dus ‘zal dat wel zo horen’. En een dunne man en een dikke vrouw, die passen toch gewoon per definitie niet bij elkaar? Surprise: misschien vinden ze elkaar wel gewoon heel lief, grappig en aantrekkelijk.

Gelukkiger zonder genderrollen

Herken je je totaal niet in dit verhaal? Lucky you! Gelukkig zijn er ook een heleboel mannen die intelligentie en kracht wél aantrekkelijk vinden en vrouwen die inzien dat mannen niet stoerder dan wij hoeven te zijn. Maar het is wel goed om je te realiseren dat genderrollen meer verweven zitten in onze samenleving dan we in de gaten hebben. Want hoe gelijk je relatie ook mag zijn, stel jezelf eens de vraag: zou jij je man zelf ten huwelijk vragen of  wacht je liever op zijn aanzoek omdat dat zo hoort?

We hopen natuurlijk dat je voor de eerste optie gaat, want ook de conclusie van psychotherapeut Page is dat je uiteindelijk gewoon jezelf moet zijn en gendertaboes moet doorbreken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat erg ‘mannelijke mannen’ en ‘vrouwelijke vrouwen’ elkaar veel minder goed begrijpen, en minder gelukkige huwelijken hebben. En o ja: stellen met minder traditionele genderrollen, hebben een beter seksleven. Steek die maar in je zak.

Meer over liefde en daten:

Reageer op artikel:
Hoe genderrollen onze authenticiteit in de liefde verpesten (en wat we daaraan kunnen doen)
Sluiten