Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 26 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Inspirerend leesvoer: 7 biografieën over belangrijke vrouwen uit de geschiedenis

Elke biografie vertelt een prachtig levensverhaal van een vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis. Van Eleanor Roosevelt tot Catherine The Great: vrouwen waar we iets van kunnen leren.

7x biografieën over belangrijke vrouwen uit de geschiedenis

1. The Immortal Life of Henrietta Lacks – Rebecca Skloot

Dit boek vertelt het verhaal van Henrietta Lacks, een Afro-Amerikaanse jonge vrouw die in 1951 is overleden. Ze was geboren als een arme tabakboer, maar na haar dood werd ze omgedoopt tot HeLa.

Ook interessant: Mijn verhaal – Becoming op Netflix vertelt het inspirerende verhaal van Michelle Obama

De kankercellen van HeLa – die zonder haar weten in werden gebruikt – zijn nu een van de belangrijkste onderdelen in medicijnonderzoek. Het boek werpt licht op de zwarte geschiedenis van medische experimenten met Afro-Amerikanen en stelt de vraag wie eigenaar van deze cellen is.

2. Indira: The Life of Indira Nehru Gandhi – Katherine Frank

Indira was de eerste – en enige – vrouwelijke premier van India en niet iedereen was hier blij mee. Het boek vertelt het tragische verhaal van haar leven als de dochter van de eerste premier van India tot het moment dat ze in 1984 door haar eigen bodyguards werd vermoord.

3. Marie Curie: A Life – Susan Quinn

Natuur- en scheikundige Marie Curie heeft enorm veel bijgedragen aan de wetenschap. Voor haar werk ontving ze twee Nobelprijzen, maar ze werd verbannen uit de academische wereld omdat ze een vrouw was. Een mooi verhaal over een inspirerende vrouw.

4. Florynce “Flo” Kennedy: The Life of a Black Feminist Radical – Sherie M. Randolph

Flo Kennedy was een uitgesproken feministe en leider van de politieke beweging Black Power. De biografie gaat over de politieke invloed van deze controversiële radicale activiste op het gebied van racisme en seksisme.

5. Eleanor Roosevelt, Vol. 1: 1884-1933 – Blanche Wiesen Cooke

Een inspirerende biografie over de voormalige First Lady Eleanor Roosevelt. Ze zette zich in voor de rechten van vrouwen en de strijd tegen racisme.

6. Warrior Poet: A Biography of Audre Lorde – Alexis De Veaux

Deze biografie vertelt het levensverhaal van dichteres en activiste Audre Lorde. Het boek gaat over haar conservatieve jeugd; haar huwelijk met een blanke, homoseksuele man met wie ze twee kinderen kreeg; haar rol als een uitgesproken donkere lesbische feministe; en haar werk als dichter in de Amerikaanse literatuur.

Lees ook: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

7. Catherine the Great: Portrait of a Woman – Robert K. Massie

Een prachtige biografie over het leven van de jonge Duitse prinses Catherine die op haar veertiende naar Rusland reisde. Ze werd een van de opmerkelijkste en boeiendste vrouwen uit de geschiedenis.

Meer leesvoer?

  • Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt
  • De boekentip van deze maand: deze wil je zeker gelezen hebben
  • 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️