Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 30 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom het woord girlboss onzin is

Girlboss, ladyboss of momtrepreneur: allerlei benamingen voor vrouwen die ondernemen of ondernemend zijn. Overal kom je dit soort woorden tegen; er is zelfs een boek en een Netflix-serie genaamd Girlboss. Maar helpt dit soort termen vrouwen daadwerkelijk? Spoiler: waarschijnlijk niet. Misschien is het de intentie om vrouwen een betere positie te geven,  maar ik denk dat er juist het tegenovergestelde door gebeurt. Want op welke manier verschilt een SHE-EO nou van een CEO? Het zijn twee termen voor precies hetzelfde werk – beiden staan aan de top van een bedrijf.

#Girlboss

Door een vrouwelijke variant van dit soort termen te maken, impliceren we dat het bijzonder is dat vrouwen ondernemen. En hoewel het natuurlijk heel bewonderenswaardig is dat deze vrouwen ambitieus zijn, is hun geslacht nauwelijks relevant. Er wordt door termen als girlboss een beeld geschetst dat vrouwen eigenlijk niet gekwalificeerd zijn voor dit soort posities – dus als ze er toch belanden, zijn ze opeens een ‘girlboss’.

Maar sinds wanneer zegt je geslacht ook maar iets over de capaciteiten en talenten die je als mens hebt? Het woord girlboss doet denken aan een meisje dat een kinderfeestje organiseert voor haar vriendinnen, maar is in feite is het gewoon een professionele volwassen vrouw die andere mensen aanneemt en aanstuurt voor haar bedrijf.

Dit vind je vast ook leuk: Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen).

 

Girldoctor?

Het gekke is dat dit soort termen wel wordt verzonnen voor en door ondernemende vrouwen, maar dat vrouwen die kiezen voor een andere carrière, niet worden gelabeld. Waarom kun je wel een girlboss zijn, maar geen girldoctor? Door de nadruk te leggen op het vrouwelijke geslacht van een manager, CEO of ondernemer, lijkt het alsof vrouwen worden gekwalificeerd als ‘minder’. Als je dat doortrekt, zouden er twee soorten ondernemers zijn: de reguliere ‘ondernemers’ en een lagere categorie – de ‘girlbosses’.

Over women empowerment

Sowieso is het een heel gek idee dat vrouwen ‘empowered’ moeten worden door middel van ‘women empowerment’, in de zin dat we daadwerkelijk aangesproken moeten worden op onze intrinsieke motivatie. Want de meeste vrouwen zijn al heel krachtige wezens van zichzelf, met veel ambities en idealen. Waarom moet er een hele beweging worden geïnitieerd om wezens met een vagina aan te moedigen om iets van hun leven te maken?

Wij vrouwen zijn net zo complex en capabel als ieder ander. We hebben geen speciale hulp of ‘empowerment’ nodig. Het enige wat we nodig hebben zijn gelijke kansen, werkplekken en een maatschappij vrij van vooroordelen en verwachtingen over de manier waarop we leidinggeven, moeder zijn, spreken, managen, ons kleden en ons gedragen. En als we onszelf zo blijven noemen, krijgen we dat niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het woord girlboss onzin is
Sluiten