Anouk Schaap
Anouk Schaap Verzorging 15 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat dansen een enorm positieve invloed heeft op je gemoedstoestand. Dansen werkt namelijk stressverlagend, is goed voor de bloedsomloop en je wordt er natuurlijk fitter van. Op zich al reden genoeg om nu je favoriete dansnummer aan te zetten en je heupen los te gooien. Daarnaast is dansen dé manier om goed voor jezelf te zorgen.

En wel om deze 4 belangrijke redenen:

1.    Het brengt je in het nu

Je bent waarschijnlijk geneigd om vaak te denken aan problemen uit het verleden of je plannen in het heden. Zonde, want daardoor vergeet je wat er nú is.

Dansen is de ultieme tool om alles los te laten en in het moment te komen. Om te genieten van ieder nummer, van iedere move en van alle andere mensen die met jou meegenieten. Je kunt gaan dansen in de club maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een dansles te volgen. Hier heb je alle aandacht nodig om bijvoorbeeld je partner of de choreografie te volgen.

2.    Je maakt contact met je lichaam

De beat en het ritme voelen en daarop bewegen. Door dans kom je letterlijk en figuurlijk beter in contact met je lichaam en laat dat nou een belangrijk onderdeel zijn van self-care. Als jij beter in contact bent met je lichaam kun je er makkelijker naar luisteren.

Je lichaam geeft je de hele dag signalen af, van moeheid tot trek. Maar ook signalen van stress: denk aan hoofdpijn of vergeetachtigheid. Allemaal signalen om naar te luisteren.

Vind je vast ook interessant: Zorg beter voor jezelf met deze dagelijkse rituelen voor meer zelfliefde

In Nederland stel je het bezoekje aan de huisarts eerder uit dan dat je een afspraak maakt. Niet dat je bij het minste en geringste naar de huisarts moet, maar luisteren naar je lichaam is key. Luister waar jouw lichaam behoefte aan heeft en handel daarnaar.

3.    Het stimuleert je creativiteit

Jij kiest jouw bewegingen, jouw moves. Het is jouw moment, jouw podium om jezelf uit te drukken. Er is niemand die beweegt zoals jij en daarom is het een enorme boost voor je creativiteit. Uit verschillende studies is al gebleken dat beweging je creatief denken stimuleert.

Of zoals filosoof Henry David Thoreau al zei: “The moment my legs begin to move my thoughts begin to flow”. Creativiteit helpt om je buiten je comfortzone te denken, het helpt je om een probleem anders te benaderen en het helpt je om nieuwe manieren te zien om je droomleven werkelijkheid te maken.

4.    Je maakt verbinding met anderen

De mens is een sociaal dier en heeft behoefte aan sociale contacten, zelfs nog voordat je jezelf gaat ontplooien (kijk maar naar de piramide van Maslow). Dansen is een ultieme manier van verbinding met anderen. Dans kent geen taal, geen cultuur, geen grenzen.

Dansen is universeel en je hebt er geen woord voor nodig om je met iemand te verbinden.  Het brengt je dichterbij mensen met verschillende smaken en persoonlijkheden en verenigt door ritme en muziek.

Waar wacht je nog op? Let’s dance!

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: het self-care platform om jou te informeren, inspireren en activeren om goed voor jezelf te zorgen. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️