Redactie
Redactie Psyche 7 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Krijg geen kinderen! Ze maken je relatie kapot en zorgen voor ellende, volgens Alain de Botton

Voor velen van ons is het een langgekoesterde wens: kinderen krijgen. Veel mannen en vrouwen zien zichzelf vroeg of laat wel met zo’n klein hummeltje op hun schouder. Maar, moeten we dat wel willen?
In een filmpje van The School of Life (met de veelzeggende naam ‘The Horrors Of Children’) legt moderne denker Alain de Botton uit wat de nadelen zijn van kinderen krijgen.

Geheimen over kinderen

‘Kinderen zijn lief en op goede dagen erg behaaglijk, maar laten we eerlijk zijn over een paar dingen waar we in onze, op kinderen gefocuste, maatschappij liever niet over willen praten’ begint Alain onheilspellend. Volgens hem zijn er namelijk veel geheimen over kinderen die we liever verzwijgen.

Kinderen vernietigen je relatie

Stellen claimen dat ze meer naar elkaar toe groeien als ze een kind krijgen, maar volgens Alain gebeurt dit niet op de seksuele en emotionele manier waar we zo naar verlangen. De band tussen stellen wordt wel sterker, maar meer op een ‘team building’-achtige manier.

Je wordt in dat opzicht eerder collega’s dan geliefden: samen een kind opvoeden is namelijk keihard werken, en of dat de romantiek ten goede komt valt zeer te betwijfelen. Of zoals Alain het subtiel verwoordt: ‘Kids will kill the relationship that produced them.

Je kinderen krijgen een hekel aan je

We zijn opgegroeid met het idee dat veel van onze slechte eigenschappen uit onze jeugd voortkomen: als onze ouders nou net iets liever of begripvoller waren geweest, waren wij ook betere mensen geworden. Veel kersverse ouders hebben dan ook het idee dat als ze maar genoeg plezier hebben met hun kinderen het vanzelf goede mensen worden.

De waarheid is echter dat je als ouder vaker het plezier van je kind de kop in moet drukken dan dat je het aan mag wakkeren. Het begint bij het bepalen hoe lang ze achter de computer mogen en wordt geleidelijk erger.

Dit doe je natuurlijk omdat je je kind wilt beschermen, maar ze zullen als gevolg regelmatig een hekel aan je hebben. Hoe meer je van ze houdt, hoe beter je ze beschermt, en hoe meer ze zich tegen je zullen keren, aldus Alain de Botton.

Je kinderen worden hele middelmatige mensen

Hoe erg we ook proberen onze kinderen de allerbeste opvoeding te geven die ze kunnen krijgen, ze zullen zich ten eerste tegen je afzetten en ten tweede géén nieuwe Mozart of Einstein worden.

We hebben volgens Alain het idee dat we onze kinderen, met al onze wijsheid en ervaring, een voorsprong op het leven te kunnen geven door ze goed op te voeden. Volgens Alain gebeurt dit echter zelden: ieder kind wil zijn eigen weg vinden, zal grote fouten maken zelfs wanneer hij/zij gewaarschuwd is, en haalt waarschijnlijk niet meer uit het leven dan jijzelf.

De Botton eindigt op een positieve noot: zowel mensen die geen kinderen krijgen als mensen die dat wel doen krijgen hier af en toe spijt van. Volgens Alain is de les die we hier van kunnen leren: allebei de situaties zijn niets om jaloers op te zijn.

Meer lessen van Alain de Botton?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Krijg geen kinderen! Ze maken je relatie kapot en zorgen voor ellende, volgens Alain de Botton
Sluiten