Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 6 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Groot leeftijdsverschil met je lief? Kans dat jullie minder lang bij elkaar blijven (zegt onderzoek)

Liefde kent geen grenzen en leeftijd is maar een getal: het zijn clichés die voor heel veel mensen opgaan. Soms ontmoet je iemand met wie je zó’n diepe connectie voelt, dat andere factoren geen of bijna geen rol meer spelen. Zoals waar die gene woont (in het slechtste geval aan de andere kant van de wereld) of hoe oud die gene is (soms tot wel 30 jaar ouder of jonger). Hoewel sommigen het misschien al hadden kunnen raden, blijkt nu uit cijfers van CBS dat leeftijdsverschil wel degelijk invloed kan hebben de lengte van een relatie. 

Een beetje pessimist dacht het misschien al, maar uit onderzoek blijkt nu dat hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans dat de relatie uiteindelijk op de klippen loopt.

Leeftijdsverschil leidt tot snellere break-up

Hoewel leeftijdsverschil natuurlijk lang niet altijd een breuk oplevert – mijn ouders schelen 17 jaar zijn al die tijd happy en in love geweest – blijkt het tegendeel ook waar te zijn.

Het CBS pakte de cijfers erbij van stellen die in 2003 trouwden, en wat bleek? Ruim 30 procent van de koppels die meer dan 10 jaar schelen, waren na 12 jaar niet meer bij elkaar. Was het leeftijdsverschil minder dan 5 jaar, dan was de kans op een breuk kleiner:  25 procent brak.

En we leefden nog lang en gelukkig

Zakt de moed je in de schoenen? Nergens voor nodig, want je kan je afvragen of je überhaupt wel wilt streven naar een ‘en we leefden nog lang en gelukkig-verhaal’. Moderne denker Alain de Botton zegt hierover: “waarom willen we niet nú samen gelukkig zijn in plaats van in vastklampen aan gelukkig zijn later?” Food for thought!

Samenwonen als je jong bent

Leeftijd is uiteraard niet de enige factor die meespeelt in of je relatie het uiteindelijk wel of niet overleeft. Naast een groot leeftijdsverschil, is een andere lange relatiekiller al gaan samenwonen als je jong bent. Want ook daar heeft het CBS een aantal interessante statistieken over. Opnieuw werd gekeken naar een lengte van 12 jaar: bijna de helft van de stellen die samenwonen tussen hun 18e en 20e (!) zijn na 12 jaar niet meer samen.

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Doe je dat íets later (tussen je 20e en 24e), dan is de kans dat je op lange termijn niet meer samen bent al wat kleiner: 29 procent. Wil je lang samenblijven met je lief? Wacht dan tenminste tot je 25e, want volgens deze cijfers, is 75 procent na 12 jaar nog bij elkaar.

Andere factoren die meespelen

Nu heeft uiteraard niet alleen je leeftijd of het feit of je wel of niet samenwoont te maken met jullie uit elkaar gaan. Iets met liefde, anderen, persoonlijke groei en nog zo’n 100 factoren die we kunnen opnoemen. Volgens het CBS is je opleidingsniveau daar er in elk geval ook één van.

Heb je allebei een hbo- of universitair diploma op zak hebt, dan is de kans op een breuk binnen 12 jaar zo’n 19 procent. Zijn beiden niet-hoogopgeleid, dan is de kans op een breuk groter: 31 procent. Eén iemand wel hoogopgeleid en de ander niet? Dan verschuift dat getal rond de 25 procent.

Wat dit allemaal betekent voor jouw liefdesleven? Vrij weinig. Heb lief wie je wilt, waar je wilt en de leeftijd? Wat cijfers ook zeggen, het maakt de liefde niet minder sterk en zou dus niet moeten uitmaken!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️