Joanne Wienen
Joanne Wienen Welzijn 6 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben

Na de anticonceptiepil dreigt ook het hormoonspiraaltje naar het verdomhoekje verbannen te worden. Het heeft mogelijk meer ongewenste bijwerkingen dan gedacht.
Vrouwen met een hormoonspiraaltje hadden tijdens stress-testen hogere cortisolwaarden en een hogere hartslag dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken. Dat bleek uit onderzoek van het Erasmus MC.

Stresshormoon

Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Elke keer dat het lichaam stress ervaart, produceren de bijnieren cortisol. Een langdurige overdosis van dit stresshormoon verstoort veel processen in het lichaam. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot depressie en concentratieproblemen. Naast de hogere cortisolwaarden bleken de vrouwen met een hormoonspiraaltje ook een aanzienlijk hogere hartslag te hebben. Gemiddeld tien slagen per minuut meer dan vrouwen die de pil of niks gebruiken.

Bijwerkingen van de pil

Over de vervelende bijwerkingen van de pil is al meer bekend. Zo houden veel vrouwen vocht vast wanneer ze met de pil beginnen, waardoor ze aankomen. Daarnaast vermindert de pil het libido en is het moeilijker om een orgasme te krijgen. Het vervelendste is misschien nog wel dat de pil gevoelens kan afvlakken of juist versterken. Stemmingswisselingen of sombere gevoelens kunnen het gevolg zijn. Prof. dr. Bart Fauser, als gynaecoloog verbonden aan UMC Utrecht, pleit daarom voor een alternatief op de anticonceptiepil.

Lees ook: Alles over de invloed van de pil op je lichaam: wat zijn feiten en mythes?

“Hormonen hebben invloed op je hele lijf,” zei hij in Glamour. “Kijk bijvoorbeeld naar vrouwen die in de overgang zitten: er treden veranderingen op in de huid, spieren, brein, botten, libido en hart- en vaten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de hormonen die in de anticonceptiepil zitten ook voor bijwerkingen zorgen. Zeker omdat het ook nog eens farmaceutisch gemaakte hormonen zijn, dus niet geheel gelijk aan de eigen hormonen.”

Vrouwen die niet tevreden zijn met de pil zien het hormoonspiraaltje vaak als goed alternatief. Ruim twaalf procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar heeft een spiraaltje. Dat percentage stijgt jaarlijks. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC wordt de populariteit nog eens versterkt door de opvatting dat het hormoon alleen lokaal – in de baarmoeder – wordt afgegeven. Maar die opvatting is onjuist.

Juiste voorlichting

Volgens Jurate Aleknaviciute, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie, is die aanname niet correct. Uit haar studie blijkt dat het hormoonspiraaltje niet alleen werkzaam is in de baarmoeder, maar dat de vrijgekomen hormonen ook effect hebben op de hersenen en het hart. “Vrouwen moeten op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat,” zegt Aleknaviciute in Het Parool.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Bron: Het Parool

Meer lezen over anticonceptie?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️