Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 9 okt 2016

Zo verbreek je een ongezonde vriendschap

Een vriendschap verbreken is misschien nog wel moeilijker dan een liefdesrelatie beëindigen. Want; kun je het ‘uitmaken’ met een vriend of vriendin? Vooral als er niet direct aanleiding voor is, is het lastig te vertellen dat je liever geen vrienden meer bent. Met deze vijf stappen leer je een ongezonde vriendschap herkennen en verbreek je ‘m netjes. Een vriendschap verbreken is misschien nog wel moeilijker dan een liefdesrelatie beëindigen. Want; kun je het ‘uitmaken’ met een vriend of vriendin? Vooral als er niet direct aanleiding voor is, is het lastig te vertellen dat je liever geen vrienden meer bent. Met deze vijf stappen leer je een ongezonde vriendschap herkennen en verbreek je ‘m netjes.

Soms is een vriendschap niet meer wat het ooit was. Omdat het uit balans is geraakt, omdat het meer energie zuigt dan het je geeft. Omdat het een verplicht nummer geworden is en je eigenlijk altijd met lichte tegenzin afspreekt. En als dat zo is, is het dan niet véél eerlijker om het gewoon te zeggen? Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor z’n eigen geluk en heeft het weinig zin om je vriend of vriendin te beschermen en te doen alsof je het nog helemaal hartstikke leuk vindt. Heeft uiteindelijk niemand iets aan.

Twijfel je aan een vriendschap? Met deze 5 stappen herken je een ongezonde verhouding en kun je er netjes mee stoppen.

Wat betekent vriendschap voor jou?

Jouw definitie van een goede vriend of vriendin kan anders zijn dan die van hem of haar. Het is in dit geval goed om te kijken of jullie op dezelfde lijn zitten. Vertel je vriend of vriendin wat je nodig hebt en wat je verwacht. Misschien dacht hij of zij er gewoon anders over en kan een open gesprek een misverstand oplossen. Als je vriend of vriendin er echter een andere visie op heeft en die niet wil aanpassen, is het de moeite waard om te overwegen of dit het soort vriendschap is dat je wil behouden.

Is de vriendschap vermoeiend en negatief?

Heb je vaak geen zin om af te spreken? Focussen jullie gesprekken op het negatieve? Houd je je mening vaak voor je? Als je jezelf niet kunt zijn in een vriendschap klopt er iets niet helemaal natuurlijk. Als het goed is kun je zeggen dat je even geen zin hebt, kritische vragen stellen of iemand aanspreken op zijn of haar gedrag. Zonder dat dat rollende ogen oplevert. Wederom is eerlijkheid dus belangrijk, anders houd je negatieve gevoelens vast.

Is jullie vriendschap in balans?

Als het goed is proberen jullie er voor elkaar te zijn als dat nodig is. Als jij gaat verhuizen bijvoorbeeld, helpt je vriend of vriendin met dozen sjouwen. En andersom. Jullie investeren evenveel in elkaar en tonen evenveel interesse in elkaars leven.

Ook interessant: Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

Natuurlijk kan het zijn dat een van de twee soms meer aandacht nodig heeft, maar je weet dat je dat terugkrijgt als de situatie omgekeerd zou zijn. Als een vriendschap heel eenzijdig is (geworden), is het nuttig jezelf de vraag te stellen hoeveel jij er nog uithaalt.

Het is oké om los te laten

Het is niet makkelijk om een vriendschap te zien verwateren en los te moeten laten. Zoiets gebeurt (tenzij het in een ruzie is) ook niet van de een op de andere dag. Het kan een lang, pijnlijk proces zijn waarin je je kapot kan ergeren, boos kunt worden, het je niets meer kan schelen of uiteindelijk verdrietig wordt. Maar bij veranderingen in het leven hoort nu eenmaal pijn en ongemak. Het toont aan dat je groeit en ontwikkelt. Dat je dingen achter je moet laten om verder te kunnen. Veroordeel jezelf dus niet, want vriendschappen loslaten hoort daar helemaal bij.Het is niemands schuld

Veroordeel de ander ook niet. Want relaties eindigen, vriendschappen komen en gaan. Sommige vrienden heb je voor het leven, sommige duren één epische zomer en andere vriendschappen stranden na een paar jaar. Dat hoeft niet te betekenen dat je met ruzie en drama uit elkaar moet gaan. It just happens. Vertel je vriend of vriendin dat je ruimte nodig hebt.

Houd het bij jezelf, ook als je vindt dat die persoon het ‘niet goed doet’. Het zijn altijd nog jouw verwachtingen. Je kunt ook een brief schrijven waarin je uitlegt hoe jullie vriendschap zich heeft ontwikkelt, wat jouw plannen zijn en waarom jij de situatie graag anders ziet. Het helpt om je vriend of vriendin altijd te bedanken voor de mooie vriendschap die jullie hadden.

Meer lezen over vriendschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo verbreek je een ongezonde vriendschap
Sluiten