Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 5 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)

Er zijn veel speculaties over of het van invloed is op succes als je de jongste, oudste of middelste in een gezin bent. Business Insider sprak een psycholoog over dit veelbesproken onderwerp. Adam Grant, psycholoog bij de University of Pennsylvania, legt uit dat het een controversieel onderwerp is. In zijn boek Originals: How Non-Conformists Move the World, gaat hij in op de volgorde van geboorte. Het viel hem meteen op dat de meeste comédiennes de jongsten in een familie zijn. Klopt het dan toch dat de jongste altijd de grappigste is?

De clown uithangen

En de oudste zou de meest ambitieuze van het gezin zijn als het op een opleiding of carrière neerkomt. Ze zouden een hoger IQ hebben en het verder schoppen in de zakenwereld dan hun jongere broers of zussen. De oudsten schijnen op meerdere fronten meer succesvol te zijn, omdat ze van jongs af aan meer omgaan met volwassenen en goedkeuring bij deze volwassenen zoeken. Om die goedkeuring te krijgen leren ze op een jonge leeftijd hoe ze met volwassenen om moeten gaan en sociaalvaardig moeten zijn.

Ben je het middelste kind? Dan herken je misschien deze 5 karaktertrekjes

Maar veel van deze voorbeelden zijn speculatief. “Het is echt heel erg moeilijk om deze mechanismes te testen, en er is nog niet genoeg goed onderzoek naar gedaan,” vertelt Grant. Evolutionaire psychologie suggereert dat wat voor volwassene je wordt afhangt van wat je kiest. Klinkt vaag? Volgens deze theorie, is elk kind op zoek naar aandacht van de ouders. Maar elk kind doet dit op haar of zijn eigen manier.

Bewuste spelletjes spelen

Zo is de houding van één kind die van een acteur en speelt hij een bewust spelletje om aandacht te krijgen. Terwijl de ander zich heel erg inspant op school om goede cijfers te halen, om zo de goedkeuring van de ouders te krijgen. Als je de eerstgeborene bent, heb je het voordeel dat je jouw vorm van aandacht kunt kiezen voordat de zusjes of broertjes verschijnen.

Oudste, middelste of jongste? Dat kan je (liefdes)relaties op deze manieren beïnvloeden

Voor het jongere broertje of zusje is het moeilijk om de oudste te out-shinen omdat de oudste altijd de oudste zal zijn en dus vooroplopen op levenservaring. Waar de jongste wel in kan opvallen (ongeacht levenservaring) is humor. Daarom zijn jongere broertjes of zusjes vaak grappiger, omdat ze op die manier makkelijk aandacht van de ouders kunnen krijgen.

Waarom je oudste zus is zoals ze is

Grant legt uit: “als je een baby bent, krijg je je broers of zussen aan het lachen zonder dat dat überhaupt je intentie was. Hoe vaker je door hebt dat je aandacht krijgt als peuter door grapjes uit te halen en je gek te gedragen, hoe meer je daar gebruik van gaat maken.” In het geval van sport is je plek in het gezin ook van belang. ”

Als je oudere broer of zus goed kan tennissen bijvoorbeeld, zal je als jongste meer je best doen om even goed te zijn én je bent er op een jongere leeftijd al bewust mee bezig. Daarom komt het vaak voor dat de jongere sportiever is.”

Meer lezen over familie relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️