Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 26 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Netflixtip: Tell me who I am over identiteit, trauma en familiegeheimen

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Tell me Who I am, een ontroerende docu-film over een duister familiegeheim.

Tell me Who I am vertelt het verhaal van identieke tweelingbroers. Eén daarvan heeft op zijn achttiende een verschrikkelijk motorongeval gehad. Dit is de allesbepalende gebeurtenis waarmee alles begint.

Tell me who I am: de krijtlijnen

Als gevolg van het ongeval kampt één van de twee broers met ernstig geheugenverlies. Gezien hij zich amper iets van zijn leven vóór het ongeval herinnert, vraagt hij zijn tweelingbroer om de herinneringen weer naar boven te halen.

Hierdoor komt de tweelingbroer in een lastig parket. Want als je tweelingbroer het verleden wil kennen, vermeld je dan ook alle pijnlijke, duistere herinneringen? Geef je die persoon dan niet juist de kans om met enkel positieve herinneringen door het leven te gaan?

Eerlijk duurt het langst?

Uit bescherming voor zijn tweelingbroer, kiest hij ervoor om het verleden te verbloemen en niet naar waarheid te brengen. Die actie – uit liefde – heeft echter belangrijke gevolgen.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom we minder vaak moeten liegen (zelfs als dat iemands gevoelens kwetst)

Met het opgetekende (maar dus verbloemde) verleden bouwt de revaliderende tweelingbroer zijn identiteit terug op. Maar wat gebeurt er als de waarheid toch aan het licht komt? Valt er wel te spelen met een begrip als identiteit?

Psychologie troef in Tell me who I am

Je begrijpt dat de film-docu heel interessante vragen oproept vanuit een psychologisch perspectief. Thema’s als liegen om bestwil, vertrouwen dat geschonden wordt, duistere familiegeheimen en het opnieuw oppakken van je leven na een trauma komen allemaal terug.

Deze film-docu is niet bepaald een feel good movie, maar doet je nadenken over belangrijke onderwerpen. Benieuwd? Bekijk hieronder de trailer:

Tell Me Who I Am | Official Trailer | Netflix

After losing his memory at age 18, Alex Lewis relies on his twin brother Marcus to teach him who he is. But the idyllic childhood Alex paints is hiding a traumatic family secret that the twins must finally face together decades later. Tell Me Who I Am launches on Netflix October 18.

Meer Netflix-tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflixtip: Tell me who I am over identiteit, trauma en familiegeheimen
Sluiten