Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 11 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Na 10 maanden geen kleding kopen. Wat is de status?

Tien maanden geleden begon ik aan een serious fashion challenge: een jaar lang geen kleding kopen. Ook geen schoenen, juwelen en andere accessoires. En nee, óók geen tweedehands. Een pittige uitdaging, maar niet onhaalbaar. Zeker niet in tijden van een pandemie, waardoor we toch weinig gelegenheden hadden om ons lekker uit te dossen.

Na een half jaar schreef ik al dat het me príííma afging. Dat de kleermaker mijn nieuwe BFF was geworden, dat ik een upcycling workshop had gevolgd om mijn versleten kleding te pimpen en dat ik door middel van Clothing Swap events toch nog wat nieuwe items aan mijn garderobe had kunnen toevoegen.

Mijn koopdrang was afgenomen en ik voelde me heel comfortabel bij het feit dat ik niet meer meedeed aan het over-consumentisme.

Liefde op het eerste gezicht

Nu zijn we weer een seizoen verder en kan ik stellen dat de zomer voorbij is gevlógen. Mijn geplande vakanties naar Zuid-Spanje en Noord-Italië zijn ingeruild voor tripjes naar Zuid-Limburg en Oost-Drenthe.

Mijn favoriete festivals hebben plaatsgemaakt voor intieme feestjes met een kleine groepjes vrienden. En zelfs in de periode waarin ik dacht de meeste moeite te krijgen met de fashion challenge, bleef mijn garderobe bijna ongemerkt hetzelfde.

Lees ook: Fashion Challenge: 6 maanden geen kleren gekocht en nog 6 maanden te gaan

Totdat… ik een bloesje van een vriendin leende. We verbleven al een week samen op een camping en gezien onze beperkte bagage, de constant hoge temperaturen én dezelfde kledingmaat, hadden we al vaker wat items van elkaar gewisseld.

Zodoende trok ik op de laatste zwoele zomeravond haar simpele, witte, linnen bloesje aan. Het was liefde op het eerste gezicht. Nu kan het ermee te maken hebben gehad dat ik die week asociaal bruin was geworden, maar hij stond echt a-ma-zing.

Toch voor de bijl gegaan

Eenmaal thuis zei mijn vriendin dat ze het bloesje moeilijk níet aan mij kon geven, omdat ik er zo in had gestraald. “Dan koop ik wel een nieuwe!” zei ze nog, maar ik kon het niet aannemen. Dat voelde toch een beetje alsof ik iets had gekocht, alleen had zij het dan voor mij betaald. En dat was natuurlijk niet de bedoeling van deze fashion challenge.

Lees ook: 10 tips voor een duurzame garderobe van expert

Maar diezelfde avond ging ik toch even online kijken of het bloesje misschien nog te koop was. En jawel hoor! In de áánbieding zelfs! Aaaah…! In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik het bloesje in mijn mandje gegooid en afgerekend.

Voor ik het wist, kreeg ik een bevestiging per mail: Bedankt, uw bestelling wordt zo spoedig mogelijk geleverd op: mijn oude adres, waar mijn ex (waar ik geen contact meer mee heb) nog steeds woont (met zijn nieuwe vriendin).

Yes, karma is real

Ik had dus zó snel afgerekend, dat ik niet eens had gezien dat ik was ingelogd met een account, waarvan het adres blijkbaar al 7 jaar niet was bijgewerkt. Ik denk dat het universum mij iets probeerde te vertellen, want het heeft me 3 belletjes naar de webshop, een belletje naar PostNL en 3 akward appjes naar mijn ex gekost, om uiteindelijk het pakket – via zijn buurman –  in handen te krijgen.

Leestip: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

Je begrijpt, ik heb mijn les wel geleerd. Maar is mijn fashion challenge nu mislukt? Nee, absoluut niet. De weg naar een duurzame kledingkast is geen rechte lijn. Het is een proces, en ik ben me ontzettend bewust geworden van alles wat ik heb, wat ik draag en wat ik daarmee wil bijdragen aan de wereld.

Dat witte linnen bloesje had ik misschien niet nodig, maar was wel een waardevolle aanvulling op mijn garderobe en zal ik waarschijnlijk nog jaren dragen!

Nog 2 maanden te gaan…

Veel mensen vragen me of ik de challenge nog wel ga afmaken, omdat ik het nu toch ‘niet gehaald’ heb. Het antwoord? Natúúrlijk! Ik heb officieel nog 2 maanden te gaan en ik denk dat ik daar zelfs 2 jaar van ga maken. Mijn mindset en shopgedrag zijn al zó enorm veranderd – ik kan helemaal niet meer terug.

Tips voor duurzame garderobe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️