Kim van den Oord
Kim van den Oord Better World 26 aug 2020

Op zoek naar duurzame schoenen? 6 x duurzame én stijlvolle schoenmerken

Goed nieuws voor iedereen die graag zijn beste beentje voor zet en er ook graag een beetje fashionable bijloopt, want er zijn steeds meer merken die duurzame schoenen maken. En dan bedoelen we duurzaamheid in de breedste zin, want naast goede werkomstandigheden en eerlijke lonen voor de makers, wordt er ook rekening gehouden met dierenwelzijn en de impact die het productieproces heeft op onze aarde. We like!

Benieuwd naar welke duurzame modemerken allemaal ecologisch verantwoorde schoenen maken? Dit zijn onze favoriete merken op een rij:

Toms

Het doel van het schoenenmerk TOMS is om levens te verbeteren. Dit doen ze niet alleen door schoenen te maken van duurzame en veganistische  materialen (natuurlijke hennep, biologisch katoen, gerecycled polyester materialen), maar ook door zo bewust mogelijke verpakkingen te produceren.

Dit vind je vast ook interessant: Sustainable sporten? Dit zijn 6 x duurzame sport out-fits

Zo zijn de schoenendozen die ze gebruiken voor 80 procent gemaakt van gerecycled afval en worden ze bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt.

Extra leuk: met het One for One programma maakt TOMS het mogelijk voor elk verkocht paar schoenen een nieuw paar schoenen te geven aan een kind in nood. Momenteel zijn er al meer dan 95 miljoen paar schoenen gegeven aan kinderen in nood.

Allbirds

Dit duurzame schoenenmerk is in een zeer korte tijd een enorme hype geworden. Hoe dat kan? Volgens de oprichters komt dit door hun vernieuwende idee: Allbirds presenteert namelijk een geheel nieuwe categorie schoenen geïnspireerd op natuurlijke materialen met een constante drive om betere producten op een betere manier te creëren.

Zo ziet dat eruit: de schoenen van Allbirds zijn gemaakt van duurzame materialen als merinowol, gerecyclede plastic flesjes, suikerriet. gerecycled nylon, castorolie en eucalyptus. En de schoendozen worden gemaakt van gerecycled karton. Daarnaast zijn ze bezig met een zo klein mogelijke ecologische footprint achter te laten.

Dit doen ze door de uitstoot van hun productieproces tot nul terug te brengen en totdat ze dit hebben gerealiseerd, belasten ze zichzelf voor de CO2 die ze uitstoten én investeren ze in compensaties om projecten te financieren die hun voetafdruk verkleinen. Lekker bezig!

Veja

Ook Veja is in een hele korte tijd erg populair geworden. Veja begon ooit met de vraag: is een betere wereld mogelijk? En toen ze dat gingen onderzoeken, zijn in een rap tempo uitgegroeid tot een duurzaam schoenenmerk dat uitsluitend schoenen van eerlijke materialen maakt.

Lees ook: Shopaholic én geef je om een groene wereld? Zo kom je niet steeds met een volle tas thuis

Denk hierbij aan schoenen gemaakt van biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig gelooid leer, die geproduceerd worden met respect voor mens en natuur. Veja heeft inmiddels een ruim aanbod aan fysieke verkooppunten in Nederland, maar de schoenen zijn natuurlijk ook online te koop.

Flamingo’s life

Nog zo’n leuk merk: de sneakers van Flamingo’s Life zijn niet alleen duurzaam, maar dragen ook nog eens bij aan het plastic-vrij maken van onze oceanen. Dit Spaanse merk werkt namelijk samen met Waste Free Oceans en doet maandelijkse donaties aan deze organisatie en helpt met het opzetten van educatieve projecten om milieubewustzijn te bevorderen.

De sneakers worden gemaakt van gerecycled plastic, biologisch katoen, maïsafval, bamboe en natuurrubber. Ze zijn dus volledig veganistisch en biologisch afbreekbaar. There. You. Go. 

Matt & Nat

Ben je op zoek naar wat anders dan sneakers? Dan kan je terecht bij het duurzame merk Matt & Nat. Dit Canadese merk maakt sinds 1995 oorspronkelijk vegan leren tassen maar maakt sinds kort ook duurzame, veganistische schoenen.  Deze schoenen worden gemaakt van gerecycled materiaal zoals oude plastic flessen, fietsbanden of kurk.

Leuk feitje: het hoofdkantoor in van Matt & Nat in Canada, is een cruelty free zone: elke laatste vrijdag van de maand houdt het personeel een vegetarische gezamenlijke maaltijd, waarbij de verjaardagen van de medewerkers worden gevierd met veganistische cupcakes!

Indosole

In het straatje ‘ander schoeisel dan sneakers’ wordt het ook hoog tijd kennis te maken met het duurzame merk Indosole. Zoals de naam al een beetje verklapt, worden de schoenen – slippers en sandalen – gemaakt in Indonesië. De slippers zijn gemaakt van gerecyclede rubberen banden. Hoe tof? Helemaal als je weet dat er wel 1,5 miljard (!) banden bij de dump terecht komen per jaar.

Gelukkig weten ze bij Indosole wel raad met oude rubberen banden. Maar, daar is weinig van terug te zien. De slippers zijn chique, casual en stijlvol en komen in aarde- en basictinten.

Meer over duurzame initiatieven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op zoek naar duurzame schoenen? 6 x duurzame én stijlvolle schoenmerken
Sluiten