Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 20 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Fashion Challenge: 6 maanden geen kleren gekocht en nog 6 maanden te gaan

Zo’n 6 maanden geleden begon ik met de uitdaging om een heel jaar géén kleding te kopen en ik moet zeggen: in tijden van corona gaat dat echt puríííma! Waarom zou ik nog nieuwe kleren kopen? Er zijn dagen dat ik me niet eens aankleed! En als ik dat wél doe, dan is het thema sowieso ‘comfortabel’. Of ‘sportief’.

Ondanks de tijdelijke sluiting van alle sportscholen begin ik mijn dag meestal met een yogales of online work-out. Gezien ik voor de rest vrij weinig stappen maak binnen de 45 vierkante meter van mijn appartement, én de hoeveelheid chocola, wijn en zelfgemaakte baksels er dagelijks naar binnen gaan, is dat geen slecht idee.

Athleisure is de trend

Vervolgens houd ik die sportkleren de rest van de dag aan om ze ‘s avonds weer op dezelfde stapel te gooien (wassen lijkt ineens óók overbodig). Op de dagen dat ik niet sport en zelfs mijn yogamatje niet bereik, trek ik alsnog dezelfde kleren aan en lijkt het toch een beetje alsof ik heb gesport. Ja, athleisure is mijn top of choice dit lenteseizoen.

Of het een trend is of niet, dat doet er echt niet toe. Het is simpelweg de kleding waar ik me het fijnste in voel. Zelfs als ik afspreek met vriendinnen, dan is de kans groot dat ze me treffen in een legging of joggingbroek. Of – als ik mijn best heb gedaan – een boyfriends jeans.

Ook lezen: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Daarboven draag ik veelal een simpel t-shirt of een trui van de ‘geleend-van-een-scharrel-en-nooit-meer-teruggegeven-stapel’. En qua schoenen? Je raadt het al. Het liefst mijn sportschoenen, want wandelen is dé nieuwe bezigheid van 2020 en dan is comfortabel schoeisel wel zo prettig.

Perfecte timing voor een fashion challenge

Het resultaat is dat mijn drang om nieuwe kleding, schoenen of sieraden te kopen, als sneeuw voor de zon is verdwenen. Waar ik eerst nog bang was dat het moeilijk zou worden richting het festivalseizoen, gaat het niet-kleren-kopen mij méér dan gemakkelijk af.

Er is momenteel geen evenement, feestje, verjaardag of barbecue waarvoor ik er leuk uit wil zien. En het is natuurlijk om te janken, maar de komende maanden gaan die festiviteiten er ook niet komen, dus ik had mijn timing voor dit experiment niet beter kunnen kiezen.

Voor FaceTime hoef je niet eens te douchen

Natuurlijk kleed ik me niet alleen maar mooi voor anderen. Normaalgesproken vind ik het oprecht leuk om mezelf te verfraaien. Maar de laatste weken heb ik er weinig behoefte aan. Mijn sociale kring is vrij klein, want ik zie momenteel alleen mijn familie en een handjevol besties.

Must read: Doe mee aan de Slow Fashion Summer: 3 maanden (enkel) duurzaam winkelen

De kring daarbuiten zie ik niet, of alleen via FaceTime en daar hoef je eigenlijk niet eens voor te douchen. Dus waarom zou ik mijn best doen? Mijn inner circle neemt me toch wel zoals ik ben. Dus mocht ik je met mijn vorige column nog niet geïnspireerd hebben om mee te doen met mijn fashion challenge, dan is dit een misschien een mooi moment om te beginnen.

Clothing Swaps en Upcyclings workshops

Eerlijk gezegd had ik in de maanden vóór corona ook al vrij weinig moeite met mijn zelfopgelegde regels. Zo ging ik twee keer naar een Clothing Swap event van Fashion for Good en kon ik op die manier mijn garderobekast weer even opfrissen. Mijn afgedankte kledingstukken waren een aanwinst voor iemand anders, en visa versa.

Ook heb ik een Upclycling workshop gevolgd bij H&M, waarbij ik van mijn oude, door motten aangevallen, cashmere sweater een geheel nieuw kledingstuk heb gemaakt.

En in het kader van het Take Care concept werden er tips en tricks gegeven om kleding, schoenen en accessoires te onderhouden, verzorgen, repareren en te vermaken – zodat ze langer mee kunnen gaan. Want kleding weggooien, dat doen de meeste mensen veel te snel!

Garderobe aanvullen zonder shoppen

Daarnaast heb ik mijn zus geholpen met het opruimen van haar kledingkast en kreeg ik als bedankje een paar items die zij niet meer wilde of paste. Hetzelfde deed ik bij mijn moeder (die ook nog een paar verworpen parels bleek te hebben!) en ongevraagd kreeg ik zelfs wat kledingstukken van mijn vriendinnen toegestopt. Zo heb ik mijn garderobe tóch weten aan te vullen en heb ik het shoppen geen moment gemist.

Werkelijk waar, ik kan het íedereen aanraden. Het scheelt een hoop geld, dat je in deze crisistijden waarschijnlijk goed kunt gebruiken voor andere dingen. Zoals thuisbezorgde maaltijden van je favoriete horecazaak. Je moet jezelf wel érgens mee verwennen, toch?

En aangezien we deze zomer alleen nog maar naar Naypride, Covichella, Blijfthuishaven, No Taste of Amsterdam, Lockdown The Rabbit Hole, Binnen Westen en Into the Great Wide Closed gaan, kunnen we net zo goed die festivalkleren van vorig jaar aantrekken. Niemand die het ziet.

Meer sustainable fashion?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Fashion Challenge: 6 maanden geen kleren gekocht en nog 6 maanden te gaan
Sluiten