Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 22 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Wanneer slaat honger eigenlijk om naar ‘hangry’?

Ooit woest geworden om de meest onbenullige reden, om er daarna achter te komen dat je gewoon honger had? Same here. Het woord hangry – een kruising tussen hungry en angry – kent inmiddels iedereen wel, maar wanneer slaat het hongergevoel eigenlijk om naar ‘hangry’ zijn?

Een schrale troost, maar je bent niet de enige die met trek snauwt naar mensen die dat helemaal niet verdienen. Dat zie je wel aan het aantal reclames en memes die je voorbij ziet komen over het onderwerp. Veel mensen voelen zich geïrriteerd, geërgerd en in het algemeen gewoon negatiever als ze honger hebben.

Hangry is geen mythe

De weinige onderzoeken die zijn gedaan tonen aan dat hangry geen mythe is. Honger kan zeker de stemming beïnvloeden. Als je trekt hebt, geeft het lichaam namelijk veel hormonen af, waaronder cortisol en adrenaline. Dat zijn ook de hormonen die geassocieerd worden met stress. De hormonen zijn dus de boosdoeners die je meer gespannen en onprettig laten voelen.

Grrrr. Waarom we soms zó chagrijnig kunnen zijn als we honger hebben

Maar er is ook een psychologische verklaring. In de psychologie heb je een theorie genaamd de affect-as-information theorie. Die houdt in dat je humeur tijdelijk je kijk op de wereld kan veranderen. In deze situatie zou dat dus betekenen dat je alles negatiever bekijkt als je honger hebt. Hmm, best logisch toch? Klinkt herkenbaar.

Onbewust de focus naar buiten

Uit nieuw onderzoek blijkt daarnaast dat mensen meer worden geleid door hun emoties als ze er niet op letten. Je wordt dus hangry als je niet let op hoe jij jezelf voelt, maar op de wereld om je heen. Zoals de auto die je afsnijdt of iemand die de hele tijd in de weg loopt. Dat doen we onbewust.

Zoals je na een paar happen waarschijnlijk vaak al merkt, zorgde de honger (oftewel: de hormonen) voor de negatieve gevoelens. De zogenaamde negatieve situatie waar je chagrijnig door werd, bleek echt niet het einde van de wereld te zijn. Eigenlijk zijn we op dat moment dus te veel met de wereld om ons heen bezig en te weinig met onze gevoelens.

Kijk vaker naar binnen

We zijn er inmiddels van bewust dat onze gevoelens, zoals stress, invloed hebben op ons lichaam. Maar het werkt dus ook de andersom: zonder dat we het doorhebben, hebben onze lichaam en fysieke gezondheid ook invloed op onze mentale gesteldheid. De tip die de onderzoekers dan ook geven is om af en toe een stapje terug te doen en ons bewust te worden van onze emoties. Als je realiseert dat je eigenlijk honger hebt, kan je er ook wat aan doen.

Ook geven ze als tip om altijd gezonde snacks mee te nemen. Dan kun je gelijk ingrijpen als je maag begint te rammelen. Weet je dat je vaak hangry wordt als je na school of werk onderweg naar huis bent? Maak die ervaring dan positiever. Luister bijvoorbeeld naar een leuke podcast.

Meer weten over eten en gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wanneer slaat honger eigenlijk om naar ‘hangry’?
Sluiten