Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 16 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben ik moeilijk om van te houden? Stel jezelf deze vragen

Bestaat er zoiets als mensen die moeilijk zijn om van te houden? Als we single zijn dan denken we al snel dat dit komt omdat we ‘de ware nog niet gevonden hebben’. Maar misschien is de harde waarheid dat we gewoon een extreem moeilijk persoon zijn om mee in een relatie te zijn?

Het idee dat onze persoonlijkheid extreem moeilijk is om van te houden, klinkt niet bepaald leuk in de oren (en soms zelfs ronduit beledigend). De waarheid is echter dat we allemaal enorm lastige karakters hebben.

We zijn allemaal complex

Volgens The School of Life komt dit omdat we allemaal verschillend (en soms ongepast) opgevoed zijn, omdat we lastige persoonlijkheidstrekken hebben, omdat we slechte gewoontes hebben en omdat we als mens opgezadeld zijn met angsten, jaloezie en ijdelheid.

Over deze lastige eigenschappen reflecteren we maar zelden: onze ouders houden te veel van ons om ze te zien en onze vrienden wijzen er ons niet op om de vriendschap te behouden.

Partner als spiegel

Een partner houdt in zekere zin een spiegel voor, het is door hen dat we inzicht krijgen in de meest duistere kanten van onze persoonlijkheid.

We moeten ons daarom afvragen: welke specifieke eigenschappen zijn lichtelijk gestoord, onontwikkeld of wanhopig? Een deel van volwassen worden is daarnaast om een duidelijk antwoord te formuleren op de vraag:

Denken dat we compleet onschuldig zijn, ligt aan de basis van wreedheid en relatieproblemen. Daarom loont het de moeite om op volgende vragen een antwoord te formuleren:

  • Als ik geïrriteerd ben, heb ik de neiging om…
  • Wanneer ik gekwetst ben,…
  • Wanneer ik moe ben,…
  • Ik denk dat ik me veel zorgen maak over…

Zelfreflectie

Het doel van dit soort vragen is niet om onszelf de grond in te boren. Wel is het handig om inzicht te krijgen in hoe verwarrend, vervelend en storend sommige eigenschappen kunnen zijn voor anderen.

Dit soort zelfreflectie leert ons alleen maar meer over wie we zijn en hoe we succesvolle relaties kunnen onderhouden.

Meer lezen over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️