Joanne Wienen
Joanne Wienen Love 29 dec 2018

Waarom de liefde van je leven je óók knettergek maakt

In de liefde denken we allemaal op zoek te zijn naar een partner die ons gelukkig maakt. Eéntje die slim, vriendelijk, geduldig en eerlijk is en bovendien ook nog eens goed bij ons past. Maar volgens filosoof en The School of Life-oprichter Alain de Botton zijn we vooral op zoek naar iemand die ons net zo kan frustreren als onze ouders vroeger deden.

De New York Times publiceerde een stuk waarin ze de best gelezen artikelen van 2016 opsomden. De meesten gingen over Trump of Hillary, maar met stip op één stond een tekst over de liefde. Het nieuwe boek van Alain de Botton ‘Weg van liefde’ was net verschenen. Hij schreef naar aanleiding daarvan een opiniestuk met als titel ‘Waarom je met de verkeerde persoon trouwt’.

Velen van onze moderne aannames op het gebied van de liefde haalt De Botton in zijn boeken onderuit. Volgens De Botton zijn we namelijk niet op zoek naar een partner die ons gelukkig maakt, maar juist naar iemand die ons frustreert en regelmatig het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Een behoorlijke schop tegen postmoderne heilige liefdeshuisjes, maar wie zijn boeken leest, weet hoe terecht die schop eigenlijk is.

We zijn op zoek naar herkenning

De Botton stelt namelijk dat mensen in de liefde altijd op zoek zijn naar herkenning. Ooit als kind leerden we van onze ouders (of ouderlijke figuren) wat liefde is. Maar omdat ouders nu eenmaal nooit perfect zijn, vermengde ons idee van liefde zich ook met andere, negatievere gevoelens.

Deze (onbewuste) frustrerende patronen heeft elk mens en staan los van hoe gelukkig je jeugd was. Jouw ouders hebben steekjes laten vallen, hun ouders deden dat en jij zal dat, ondanks je goede bedoelingen, ook weer doen.

Misschien was je vader wel kritisch en voelde je daarom de druk om jezelf te bewijzen. Wellicht ben je heel gelovig opgevoed, waardoor je altijd een bepaalde schaamte rondom seksualiteit voelde. Of misschien had je wel het gevoel dat jij voor je ouders moest zorgen, omdat hun relatie zelf niet goed was en jij je verantwoordelijk voelde.

Lees ook: Een pleidooi voor korte relaties (niets ‘ze leefden nog lang en gelukkig’)

Onbewust op zoek naar slechte relaties

Doordat we die negatieve gevoelens uit onze jeugd met liefde verwarren, gaan we in ons volwassen liefdesleven juist daarnaar op zoek. Volgens De Botton kiezen we de verkeerde persoon omdat we liefde niet associëren met geluk. We wijzen mensen dus niet af omdat ze verkeerd voelen, maar juist omdat ze te goed voelen (snap je ‘m nog?).

Wie vanuit de romantiek naar de liefde kijkt, gelooft dat we per ongeluk in slechte relaties terechtkomen. Maar wie vanuit de psychologie gaat kijken, weet dat we juist onbewust op zoek gaan naar die ‘slechte relaties’.

We hebben het nodig dat onze partner een tekortkoming heeft die wij herkennen uit onze jeugd. Niet omdat we daar nou zo blij van worden (sterker nog, meestal worden we er knettergek van). Maar wel omdat we denken dat liefde zo hoort te voelen.

Herkenbare tekortkomingen

Hoe dan ook, de tekortkomingen van ouders spelen een belangrijke rol wanneer je een liefdesrelatie aangaat. Zonder die herkenbare tekortkomingen zijn we niet in staat om passie en liefde voor iemand te voelen. Je zou denken dat we in de zoektocht naar liefde vooral speuren naar goeie eigenschappen, maar eigenlijk vallen we dus juist voor iemands donkere kant.

Maar wat moeten we hiermee? Zijn we dan gedoemd om te mislukken in de liefde? Of om onze jeugd te herbeleven? Nee, maar het is wel slim om hier eens bij stil te staan. Welke bagage neem jij mee vanuit je jeugd? Welke littekens hebben de gebreken van jouw ouders bij je achtergelaten?

En in hoeverre zijn die gevoelens te vergelijken met de gevoelens die je partner bij je oproept? Duidelijk? In onderstaand filmpje wordt nog eens uitgelegd hoe je vervolgens kunt omgaan met de dingen die je hebt ontdekt.

Meer lezen over relaties?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Waarom de liefde van je leven je óók knettergek maakt
Sluiten