Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 31 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?

Over veel (lees: alle) taboes bestaan onduidelijkheden. Het zijn immers taboes en daar praten we nu eenmaal niet graag over. Zo ook over de vagina. Toch gaan we het doen. Taboes zijn namelijk juist de onderwerpen die meer aandacht zouden moeten krijgen, omdat ze belangrijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het wassen van je vagina met zeep: moet dat nou wel of juist niet?

Mooi verpakte flesjes en tubes verkondigen dat jouw flamoes toch echt naar bloemetjes kan en misschien wel zou moeten ruiken. Zachte, vrolijke kleurtjes, tropische aroma’s en chemicaliën. Maar die staan natuurlijk niet afgebeeld op het flesje. Vaak zijn vaginale zepen gemaakt van water, azijn, pakpoeder of jodium. Er bestaan overigens ook natuurlijke of DIY-varianten op vaginazeep, maar laten we wel wezen: geen van deze ingrediënten hoort daar beneden thuis.

Je huid reinigt zichzelf

Het mooie aan ons lichaam is, is dat het een zelfregulerend systeem is. Als je het dagelijks gezonde voeding geeft, het genoeg laat bewegen, regelmatig wast en er niet te veel troep opsmeert of instopt, werkt het over het algemeen hartstikke prima. De reden voor ons om groot fan te zijn van natuurlijke (huid)producten.

Dit vind je vast ook interessant: Leven naar je cyclus: waarom dat als vrouw zo belangrijk is

Gynaecologen raden het gebruik van vaginale zeepjes daarom ook altijd af. Een korte uitleg van Multi gyn hoe zeep in je vagina werkt: “In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt door de ‘goede’ lactobacillen. De vagina en de huid eromheen is hierdoor zuurder dan op andere plekken van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt je vagina tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De normale zuurgraad (pH-waarde) van je vagina ligt tussen de 4 en 4,5 (zuur). De rest van je lichaam heeft een pH-waarde van rond de 7. Gewone zeep heeft ook een zuurgraad van ongeveer 7, ook wel pH neutraal genoemd. Als je je vagina hiermee wast, verstoor je de zuurgraad.”

Je ruimt er de bacteriën mee op die daar júist nodig zijn om ja vagina gezond in balans te houden. En dat wilde je nou juist bereiken.

Verhoogde kans op eierstokkanker

Het gebruiken van zeepjes voor je vagina heeft echter meer vervelende gevolgen. Uit Amerikaans onderzoek van National Institute of Environmental Health Science bleek dat het douchen van je vagina – zoals het gebruik van vaginale zeep in het Engels heet – het risco op eierstokkanker 2 keer zo groot maakt! Dat is even slikken.

Eierstokkanker is lastig op te merken omdat de symptomen in de eerste stadia nihil zijn. In Nederland wordt het jaarlijks bij zo’n 1200 vrouwen vastgesteld. Eerder werd trouwens al bewezen dat vaginazeepjes kunnen zorgen voor schimmelinfecties, bekkenonstekingen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Ook werd er een link gelegd naar baarmoederhalskanker, vruchtbaarheidsproblemen, HIV en andere seksuele overdraagbare aandoeningen. Oh, en douchen is de grootste veroorzaker van bacteriële vaginoses bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar oud.

Professor epidemiologie aan de Universiteit van California, Joelle Brown, vertelt aan Reuters dat er nog veel ruimte valt te halen wat betreft voorlichting. Want hoewel gynaecologen en dokters vrouwen vertellen geen vaginale zeep te gebruiken, zijn er nog veel vrouwen die de zeep wel gebruiken. De marketing en etikettering van de flesjes geeft veel vrouwen namelijk het gevoel dat ze zichzelf er juist goed mee doen.

Let it be all natural

Was jij je vagina weleens met vaginale zeep? Maak je dan niet direct zorgen, zegt Clarice Weinberg, één van de schrijvers en onderzoekers van deze studie. Dat er een verhoogd risico op eierstokkanker is, betekent niet dat jij nu automatisch eierstokkanker krijgt, er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Toch zijn alle andere ontstekingen en infecties geen pretje en in elk geval genoeg reden voor ons om die plastic flesjes in de schappen lekker te laten staan. Als je denkt dat je vagina vreemd of anders ruikt, ga dan liever langs bij de huisarts.

Meer leren over je vagina?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️