wpk-admin
wpk-admin Body 10 feb 2016

Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!

We zijn ons er steeds bewuster van wat we in onze mond stoppen, we zorgen goed voor onze huid en haar en staan misschien zelfs wel stil bij waar onze kleding vandaan komt. Maar hoe zit het met onze meest intieme plek, onze vagina (yup, I said it the V-word!). Hoe bewust gaan we daar eigenlijk mee om?

Heb je er ooit bij stil gestaan waar je tampons of maandverband van gemaakt zijn? En heb je andere opties overwogen? Want ondanks dat het een bevoorrechte positie is dat we female hygiëne-producten kunnen kopen, lijken we ons er vooral nog voor te schamen. Iedereen kent wel dat ‘ongemakkelijke’ moment wanneer er een tampon uit je tas rolt, of die keer bij de kassa in de supermarkt toen je in de rij stond met alleen een pakje tampons en er net die ene leuke jongen achter je kwam staan…

En hoe bizar is dat eigenlijk? In andere culturen moeten vrouwen (nog steeds) thuisblijven of zich terugtrekken omdat ze deze voorzieningen niet voor handen hebben. Meisjes kunnen niet naar school (soms moeten ze een week missen) en vrouwen kunnen niet werken en dus geen geld verdienen om hun gezin te onderhouden.

Realiseren wij ons eigenlijk wel hoe bevoorrecht we zijn? Waarschijnlijk heeft het veel met elkaar te maken: het feit dat deze producten (en eigenlijk ook de vagina) nog in de taboesfeer verkeren en het feit dat we weinig stilstaan bij de producten die we daar gebruiken. We praten er niet over en je gaat over het algemeen niet uitgebreid de verpakkingen lezen in de supermarkt of bij de drogist. Uit onderzoek is gebleken dat heel veel vrouwen datgene gebruiken wat hun moeder ook gebruikt(e). Je maakt een keer een keuze en blijft daar meestal voor de rest van het ongestelde leven bij.

De laatste tijd is er gelukkig (vooral internationaal) veel aandacht voor het onderwerp. Zo vallen female hygiene producten in veel landen onder luxeproducten en betalen vrouwen een hoger belastingtarief voor deze ‘luxe’ producten. Hier reageerde Obama op deze zogenaamde ‘Tampon Tax’ in een interview.

Ook deed er onlangs een eng verhaal de ronde over een model dat haar been verloor door TSS, oftewel Toxic Shock Syndrome.

Er is ook steeds meer aandacht voor het feit dat de bekende merken geen ingrediënten communiceren op hun verpakking. Op zijn minst dubieus te noemen aangezien er op een rol wattenschijfjes wel wordt vernoemd waar deze van gemaakt zijn.

Hoog tijd dus om eens open met elkaar te bespreken wat er allemaal op de markt is en wat de mogelijke alternatieven zijn naast de usual suspects.

De Moon Cup

Hardcore duurzame girls en menig yogi zweert bij dit minder bekende product. De Mooncup is een siliconen bekertje (in de vorm van een omgekeerd eierdopje). De Mooncup draag je inwendig, om de baarmoederhals waar de cup het menstruatiebloed opvangt. Het grote voordeel is dat de cup herbruikbaar is en dus een veel duurzamere optie dan tampons of maandverband. Daarnaast wordt de moon cup niet in verband gebracht met allergieën en TSS waardoor het product ook veiliger lijkt dan reguliere intieme producten.

Organic tampons & pads

Voor degenen die wat minder experimenteel zijn of (nog) niet toe zijn aan het uitspoelen van een cup (kan ik me zelf wel iets bij voorstellen) is er ook de veel meer herkenbare optie van organic tampons, pads en pantyliners. Een duurzaam alternatief. Waar standaard producten vaak synthetische materialen bevatten, zijn deze producten gemaakt van 100% organic katoen, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu (want afbreekbaar) en lijken ze ook minder belastend voor het lichaam. Veel vrouwen met allergieën stappen daarom ook over en zijn daarna vaak van hun klachten verlost. Daarnaast zijn er ook geen gevallen bekend van TSS bij het gebruik van organic tampons. Uiteraard blijft het wel erg belangrijk om je tampons regelmatig te verwisselen! In Amerika is het een hot topic en heeft actrice Jessica Alba haar eigen lijn van organic producten (waaronder tampons en pads) gelanceerd, The Honest Company.

Er zijn in Nederland momenteel twee goed verkrijgbare merken op de markt. Het Duitse Natracare, onder andere verkrijgbaar bij reform winkels en Ekoplaza. En het Nederlandse Yoni. Yoni is een fris jong merk wat zich inzet om vrouwen de veilige keuze te bieden. Daarom richt Yoni zich ook bewust op de reguliere winkels als Etos en worden ze al geruime tijd bij Marqt verkocht. Met hun bijna ‘beauty’-waardige verpakkingen (waar ze al een aantal design prijzen mee in de wacht hebben gesleept) en opvallende fotografie willen ze het product uit de taboe-sfeer krijgen. Yoni werkte onlangs ook samen met de getalenteerde filmmakers: Ine & Sanne. Dit is het resultaat van hun samenwerking.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!
Sluiten