wpk-admin
wpk-admin Welzijn 10 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Wat stop jij eigenlijk in je vagina? Chemicals are not for pussies!

We zijn ons er steeds bewuster van wat we in onze mond stoppen, we zorgen goed voor onze huid en haar en staan misschien zelfs wel stil bij waar onze kleding vandaan komt. Maar hoe zit het met onze meest intieme plek, onze vagina (yup, I said it the V-word!). Hoe bewust gaan we daar eigenlijk mee om? Heb je er ooit bij stil gestaan waar je tampons of maandverband van gemaakt zijn? En heb je andere opties overwogen? Want ondanks dat het een bevoorrechte positie is dat we female hygiëne-producten kunnen kopen, lijken we ons er vooral nog voor te schamen.

Taboe rond vrouwelijke hygiëne

Iedereen kent wel dat ‘ongemakkelijke’ moment wanneer er een tampon uit je tas rolt, of die keer bij de kassa in de supermarkt toen je in de rij stond met alleen een pakje tampons en er net die ene leuke jongen achter je kwam staan…

En hoe bizar is dat eigenlijk? In andere culturen moeten vrouwen (nog steeds) thuisblijven of zich terugtrekken omdat ze deze voorzieningen niet voor handen hebben. Meisjes kunnen niet naar school (soms moeten ze een week missen) en vrouwen kunnen niet werken en dus geen geld verdienen om hun gezin te onderhouden.

Bevoorrechte situatie

Realiseren wij ons eigenlijk wel hoe bevoorrecht we zijn? Waarschijnlijk heeft het veel met elkaar te maken: het feit dat deze producten (en eigenlijk ook de vagina) nog in de taboesfeer verkeren en het feit dat we weinig stilstaan bij de producten die we daar gebruiken.

Vind je vast ook interessant: Het wassen van je vagina: moet dat nou wel of juist niet?

We praten er niet over en je gaat over het algemeen niet uitgebreid de verpakkingen lezen in de supermarkt of bij de drogist. Uit onderzoek is gebleken dat heel veel vrouwen datgene gebruiken wat hun moeder ook gebruikt(e). Je maakt een keer een keuze en blijft daar meestal voor de rest van het ongestelde leven bij.

Internationale aandacht

De laatste jaren is er gelukkig (vooral internationaal) veel aandacht voor het onderwerp. Zo vallen female hygiene producten in veel landen onder luxeproducten en betalen vrouwen een hoger belastingtarief voor deze ‘luxe’ producten. Hier reageerde Obama op deze zogenaamde ‘Tampon Tax’ in een interview.

Ook is er onlangs een Belgisch meisje overleden aan het Toxische Shock Syndroom (TSS), een aandoening die ontstaat bij het te lang inhouden van een tampon bij menstruatie, schreef het AD.

Hoezo geen ingrediënten?

Er is ook steeds meer aandacht voor het feit dat de bekende merken geen ingrediënten communiceren op hun verpakking. Op zijn minst dubieus te noemen aangezien er op een rol wattenschijfjes wel wordt vernoemd waar deze van gemaakt zijn.

Hoog tijd dus om eens open met elkaar te bespreken wat er allemaal op de markt is en wat de mogelijke alternatieven zijn naast de usual suspects.

Mogelijke alternatieven voor (chemische) tampons

De Menstrual Cup

Hardcore duurzame girls en menig yogi zweren erbij: de Menstrual Cup. De Menstrual Cup is een siliconen bekertje (in de vorm van een omgekeerd eierdopje). Dit draag je inwendig, net om de baarmoederhals waar de cup het menstruatiebloed opvangt.

Lees ook: Zero waste leven tip #23: gebruik een menstruatiecup in plaats van een tampon

Het grote voordeel is dat de cup herbruikbaar is en dus een veel duurzamere optie dan tampons of maandverband. Daarnaast wordt de cup niet in verband gebracht met allergieën en TSS waardoor het product ook veiliger lijkt dan reguliere intieme producten.

Organische tampons & pads

Voor degenen die wat minder experimenteel zijn of (nog) niet toe zijn aan het uitspoelen van een cup (kan ik me zelf wel iets bij voorstellen) is er ook de veel meer herkenbare optie van organische tampons, maandverband en pantyliners.

Een duurzaam alternatief. Waar standaard producten vaak synthetische materialen bevatten, zijn deze producten gemaakt van 100% organisch katoen, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu (want afbreekbaar) en lijken ze ook minder belastend voor het lichaam.

Must read: Waarom tampons en maandverband vol plastic en chemicaliën zitten (en welke alternatieven niet)

Veel vrouwen met allergieën stappen daarom ook over en zijn daarna vaak van hun klachten verlost. Daarnaast zijn er ook geen gevallen bekend van TSS bij het gebruik van organische tampons. Uiteraard blijft het wel erg belangrijk om je tampons regelmatig te verwisselen!

In Amerika is het een hot topic en heeft actrice Jessica Alba haar eigen lijn van organische producten (waaronder tampons en maandverband) gelanceerd, The Honest Company.

Natracare en Yoni

Er zijn in Nederland momenteel twee goed verkrijgbare merken op de markt. Het Duitse Natracare, (onder andere verkrijgbaar bij reform winkels en Ekoplaza), en het Nederlandse Yoni. Yoni is een fris jong merk wat zich inzet om vrouwen de veilige keuze te bieden. Daarom richt Yoni zich ook bewust op de reguliere winkels als Etos en worden ze al geruime tijd bij Marqt verkocht.

Met hun bijna ‘beauty’-waardige verpakkingen (waar ze al een aantal design prijzen mee in de wacht hebben gesleept) en opvallende fotografie willen ze het product uit de taboe-sfeer krijgen, en we can only support that!

Meer over het vrouwelijk lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️