Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 23 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom zoenen we?

Zoenen is heerlijk en daarnaast verbranden we er ook nog ‘s lekker wat calorieën mee. Winnen! Maar wat zit er nog meer achter die gepassioneerde kus die je uitdeelt aan je (soon to be) lover?

Zoenen zit in onze genen

Zoenen is een manier om te bepalen of de andere persoon geschikt is als partner, blijkt uit onderzoek dat is gedaan aan de universiteit van Albany. Door aan elkaar te snuffelen in de breedste zin van het woord, ontdekken we of die persoon genetisch gezien bij ons past. Naast speeksel wissel je namelijk ook een handje chemische informatie met elkaar uit die van alles zegt, zoals de gezondheid van de ander. Een kus met iemand die je in eerste instantie woest aantrekkelijk vond, kan namelijk ook eindigen in niks door de chemische signalen die worden afgegeven.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit is waarom we zoenen: de geschiedenis van de kus

We zijn op zoek naar seks

Genetisch gezien is een zoen in het geval van de man een roep om seks. Dit komt doordat het speeksel van een man testosteron bevat wat er bij de vrouw voor zorgt dat ze opgewonden wordt en zin krijgt in seks. Mannen zijn ook minder selectief in het zoeken van een zoenpartner, terwijl vrouwen iets meer picky zijn. Vrouwen zijn immers op zoek naar iemand die haar kan bijstaan bij het opvoeden van haar grut, terwijl mannen zich ‘gewoon’ willen voortplanten. Een zoen is voor een vrouw dan ook meer een manier om uit te vinden of diegene een goede partner voor haar is.

Zoenen is ontspannend

Na het zoenen veranderen de hormoonlevels in ons lichaam. Met name het gehalte aan cortisol daalt na een lekker potje zoenen bij zowel dames als heren. En des te langer je samen bent, des te sterker het effect van die zoenpartij op het reduceren van stress in je lichaam is.

Zoenen is gewoon heerlijk!

En niet te vergeten: zoenen is gewoon fijn. De huid van je lippen is het dunste stukje huid van je lichaam. Daarnaast zitten zowel in je lippen als in je tong allerlei gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat die aanraking extra goed voelt. De zenuwen staan in contact met jouw brein en die maakt als reactie allemaal van die geweldige stofjes aan, zoals endorfine en dopamine. En die zorgen op hun beurt weer voor een potje instant happiness. Al met al betekent dit dat je mond één van de belangrijkste erogene zones van je lichaam is.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom is het zo fijn om te zoenen? Dit filmpje legt het uit

En dan nog een afscheidskusje

Oh, en daarnaast helpt zoenen om tandbederf tegen te gaan, verbrand je met een beetje een gepassioneerde kus zo’n 26 calorieën per minuut, en zouden mannen die hun vrouw ‘s ochtends zoenen 5 keer langer leven (!) en zouden zij ook beter verdienen. Moraal van het verhaal: more kissing less thinking!

Verder lezen? Zo bereid je je voor op de liefde van je leven en bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️