Redactie
Redactie Liefde & seks 14 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom we zoenen (mocht je het je afvragen)

Ik zat in groep acht. Verdekt opgesteld tussen de bosjes zoende ik voor het eerst: mét tong. Echt zoenen zou ik het nu niet meer noemen: het had visueel meer weg van het uitlikken van een bakje yoghurt, en na een paar seconden deinsde zowel ik als zij terug en tuften op de grond. ‘Gadverdamme,’ zei ze. Ik knikte. ‘Gadverdamme,’ beaamde ik. Zoenen. Als je er over nadenkt is het gerust vreemd te noemen. Het is een internationaal symbool voor liefde, en dat is dan ook waar wij het mee associëren. Maar welk wezenlijk doel heeft het eigenlijk?

Wat we in ieder geval weten is dat het goed voor je is: je verbrandt er (mits gepassioneerd genoeg) wat calorieën mee en het voelt (mits met de juiste persoon) ook nog eens erg fijn. Maar waarom voelt het zo fijn? Waarom is zoenen zo belangrijk dat onze hersenen ons ervoor belonen?

Voorkauwen

Eén –niet erg romantische theorie- is dat zoenen een connectie heeft met ‘mond-op-mond voeding,’ het fenomeen waarbij de ouder het eten voorkauwt voor het kind en het via de mond doorgeeft. Voor vogels is dit dé manier om de jongen te voeden en het gedrag is ook gesignaleerd bij verschillende primaten.

Het is dus niet heel vreemd om te denken dat dit ook bij mensen een grote rol heeft gespeeld. Bovendien bevat speeksel voedingsstoffen die niet altijd aanwezig zijn in moedermelk, zoals zink en ijzer, en zorgt het speeksel van de ouder ervoor dat de baby het eten makkelijker kan verteren en vitaminen beter opgenomen kunnen worden. Volgens deze theorie is het dus logisch dat we mond-op-mond voeding associëren met o.a. liefde en vertrouwen, gevoelens die we ook voelen als we zoenen.

The Sex Issue: dit is wat een vrouw kan doen voor een beter seksleven

Niet alleen wanneer we op ‘romantische’ wijze zoenen trouwens: een kus op de mond is in veel culturen ook een teken van gelijkheid en respect onder familie en vrienden. Zo is bekend dat in de middeleeuwen ridders elkaar een kus op de lippen gaven om hun gelijkheid te uitten en werd de ‘vredeskus’ door de Katholieke kerk populair gemaakt.

Smaaktest

Onderzoek lijkt inmiddels uit te wijzen dat speeksel allerlei informatie bevat over je gezondheid (en je hormonenhuishouding) en dat we, wanneer we zoenen, die informatie uitwisselen. Zo is een kus dus ook meteen een test. Als het lekker voelt om met iemand te zoenen kan het dus zo zijn dat diegene een goede, biologische, match is. Als je eerste reactie na een kus ‘gadverdamme’ is, is je partner misschien niet de beste biologische keuze.

Dit zou ook verklaren waarom onze hersenen ons belonen wanneer we zoenen: omdat het goed is om kritisch te zijn in partnerkeuze. Als het niet uit zou maken wie onze partner wordt, zou een ‘smaaktest’ als de kus niet noodzakelijk zijn en zouden onze hersenen er ook niet zo heftig op reageren.

Is zoenen dan ‘de’ manier om erachter te komen of iemand goed bij je past? Gelukkig niet. Het gaat bij het kussen alleen om iemands biologische staat van zijn, zoals gezondheid e.d. De rest zul je door ervaring moeten ontdekken. Of zoals ik het op een tegeltje zou zetten: karakter proef je niet.

Meer lezen over zoenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dit is waarom we zoenen (mocht je het je afvragen)
Sluiten