Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 16 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Ben je extravert? Dit kunnen de minpunten zijn

Extravert zijn lijkt op het eerste gezicht misschien een zegen (extraverte mensen maken gemakkelijk vrienden en voelen zich op hun gemak in grote groepen), maar het is niet altijd even prettig. Ben je extravert? Dan herken je misschien wel de volgende minpunten.

In de jaren 30 maakten we dankzij Carl Jung kennis met de begrippen extraversie en introversie. Even kort door de bocht zijn introverte mensen volgens hem voornamelijk op binnen gericht, terwijl de focus bij extraverte mensen vooral op de buitenwereld ligt. En hoewel extraversie vaak als een zegening gezien wordt, heeft het ook zo zijn nadelen.

5x mogelijke minpunten aan extravert zijn

Natuurlijk heeft álles zo zijn voor- en nadelen, dus heel verwonderlijk is het niet dat dat ook het geval is bij intro- versus extraverte mensen. Noem jij jezelf extravert? Dan herken je jezelf misschien in volgende minpunten.

1. Mensen kijken raar op als je een keer niet enthousiast bent

Extraverte mensen staan erom bekend energiek te zijn, enthousiast en spraakzaam. Ben je een keer chagrijnig omdat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt? Of ben je verdrietig (want dat zijn extraverte mensen ook gewoon)?

Must read: Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert

Dan kijken anderen je opeens raar aan. Je bent toch zo’n extravert type dat altijd enthousiast is?

2. Anderen gaan ervan uit dat jij de boel wel entertaint

Extraverte mensen weten hoe ze een feestje op gang moeten brengen én moeten houden. Het is een fijne eigenschap. Je bent in staat om mensen aan het lachen te maken en te boeien met leuke anekdotes.

Maar er zit ook een nadeel aan. Of je nou een familiereünie hebt of een borrel op je werk: er wordt van je verwacht dat je de rest van de aanwezigen altijd en overal entertaint. En daar zit je echt niet altijd op te wachten.

3. Je wordt als oppervlakkig gezien

Zijn je vrienden van plan om een diner te organiseren? Dan ben je waarschijnlijk een van de eersten die daarvan op de hoogte wordt gebracht. Maar je bent niet alleen die ‘gezelligerd’ die etentjes en feestjes tot een succes maakt.

Dit vind je vast ook interessant: Welk persoonlijkheidstype ben jij? (prop jezelf lekker in een hokje)

Je bent ook in staat tot intellectuele discussies en complex denken. Nét zoveel als mensen die van nature introvert zijn. Toch kan het zijn dat je snel het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen omdat je door anderen als oppervlakkig wordt gezien.

4. Je maakt je zorgen dat je soms te intens bent

Een veelvoorkomende angst van extraverte mensen is dat ze ‘te veel’ zijn voor sommige mensen. Best begrijpelijk. Extraverte mensen zijn erg aanwezig en flappen er van alles uit.

Anderen kunnen zich daaraan ergeren en dat kan een vervelend gevoel geven. Maar je moet maar zo denken: dit is wie je bent. Take it our leave it.

5. Je kunt er niet tegen om lang alleen te zijn

Terwijl introverte mensen energie verliezen als ze samen zijn met te veel mensen, verliezen extraverte mensen juist energie als ze te veel tijd alleen doorbrengen.

Als je niet genoeg sociaal contact hebt kan dat je dus negatief beïnvloeden. En laten je vrienden aankomend weekend nou állemaal al iets te doen hebben..

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️