Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 6 nov 2019
Leestijd: 6 minuten

Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten

Vitamine D bijslikken omdat we er in Nederland weinig van aanmaken, vitamine B12 nemen omdat je een plantaardig dieet volgt, extra proteïneshakes drinken omdat je veel sport en what not. Voedingssupplementen zijn hot, want we willen allemaal gezond en fit zijn. Maar hoe zit dat precies met al die voedingssupplementen en welke heb je er eigenlijk écht nodig? 

Voedingssupplementen kunnen een beetje een vaag begrip zijn, want wat zijn het nu eigenlijk? Een vitamine-pil? We lopen er doorheen én noemen onze persoonlijke favorieten.

Voedingssupplementen, wat zijn het precies?

Simpel gezegd zijn voedingssupplementen producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding, schrijft het Voedingscentrum.

Deze supplementen bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart (zoals in de typische, gele vitamine C-pil) of als combinatie (zoals in een multivitaminepil).

Supplementen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Een groot voordeel is echter dat het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker opneemt dan de voedingsstoffen in eten.

Lees ook: Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt)

Oké, best duidelijk. Maar heb je ze echt nodig? Welke voedingssupplementen moet je dan slikken? En kan je ook zoiets doen als een teveel aan vitamine binnenkrijgen?

Hebben we voedingssupplementen nodig?

Over het slikken van supplementen zijn de meningen verdeeld. Zo meent expert voeding en gezondheid, Astrid Postma-Smeets, dat het slikken van voedingssupplementen geen must is als je een gezonde dieet hebt, vertelt ze aan AvroTros. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Zo meent Gert Schuitemaker, orthomoleculair farmaceut en dokter in de Geneeskunde, dat Nederlanders ondervoed zijn. In een advies van de Gezondheidsraad in 2002 stond al dat maar twee procent maar van alle Nederlanders zich aan de Richtlijnen Goede Voeding houdt, schreven we eerder.

En zelfs als je je aan die richtlijnen houdt, krijg je niet voldoende ijzer, foliumzuur, selenium, zink, vitamine A en vitamine D binnen, gaf ook het rapport uit 2011. Als je praktisch bent, zijn supplementen volgens Schuitemaker, de logische manier om nutriëntentekorten aan te pakken.

Wanneer slik je wel of niet voedingssupplementen?

Dan blijft nog de vraag over: wanneer slik je ze dan wél? En welke?

Specifieke groepen

Bepaalde groepen hebben baat bij het slikken van voedingssupplementen. Vrouwen die in het begin van hun zwangerschap zijn bijvoorbeeld. Hen wordt aangeraden om extra foliumzuur te slikken, omdat je dat via voeding niet binnenkrijgt en zorgt voor bescherming tegen een open ruggetje bij baby’s.

Vitamine D

Vitamine D wordt aangeraden bij kinderen tot 4 jaar. We schreven al eerder dat vitamine D wordt aanmaakt door blootstelling aan de zon. De vitamine versterkt onder andere het immuunsysteem en je stemming. Echter krijgen kinderen niet genoeg vitamine D binnen uit voeding of via zonlicht.

Lees ook: Wat vitamine D kan betekenen voor je winterdip

Hoeveel vitamine D wordt aangemaakt, verschilt per persoon. Het ligt dus aan de leeftijd (vrouwen boven de 50 en iedereen boven de 70 wordt het ook aangeraden), huidskleur en aan het seizoen. Zo maakt een donkere huidskleur via de zon minder vitamine D aan, en wordt waarom aangeraden om een supplement bij te slikken, lezen we op GezondNu.

Vitamine B12

Een andere groep die er goed aan doet om voedingssupplementen bij te slikken, zijn degenen met een plantaardig oftewel een vegan dieet. Ontzettend veel voedingsstoffen kun je uit plantaardige voeding halen (ook genoeg eiwitten bijvoorbeeld). Er zijn dan ook veel topsporters die er een plantaardig dieet op nahouden.

Er is echter één vitamine waar je niet genoeg van binnenkrijgt als vegan, en dat is vitamine B12. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Belangrijk om die bij te slikken dus!

Een teveel aan voedingssupplementen

Of er ook zoiets bestaat als een teveel aan voedingssupplementen binnenkrijgen? Zeker weten, aldus expert Smeets. Al helemaal wanneer je meer inneemt van een product waar al op staat: ‘100 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid’.

Zo kan je een teveel van vitamine B6 binnenkrijgen dat resulteert in gevoelloosheid en tintelingen, een teveel aan magnesium kan zorgen voor diarree en teveel aan ijzer kan schade aanrichten aan je lever.

Vind je vast ook interessant: Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit

We hoeven overigens niet bang te zijn dat we via voeding teveel voedingsstoffen krijgen, ons lichaam is namelijk goed in staat dit te reguleren. Daarnaast zijn de concentraties in voeding vaak niet al te hoog.

Geen vervangers

Vergis je nu niet door te denken dat je vrolijk supplementen kan slikken en groenten en fruit links kan laten liggen. De meeste supplementen bevatten vooral vitaminen en mineralen, en bijvoorbeeld geen bioactieve stoffen die je wel in groenten en fruit vindt.

Blijf dus vooral lekker al je fruit en groenten eten, en van groenten zelfs nóg meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester vertelt in deze aflevering van Bedrock Talks dat we 500 gram groenen zouden moeten eten voor een optimaal gezond lichaam én een gezonde geest.

Onze favoriete voedingssupplementen

Dan nu onze favorieten. Even voor de duidelijkheid, de Bedrock-redactie woont in Nederland (en worden dus niet bepaald veel blootgesteld aan de zon), eten voornamelijk plant based en zijn in onze end twenties.

  • Vitamine B12: de grote favoriet en overigens ook gewoon een must wanneer je (voornamelijk) plantaardig eet.
  • Vitamine D: vitamine D zijn we groot van fan omdat we er in Nederland vooral in de winter een tekort aan hebben. Lisanne slikt ‘m in de winter, Rosa het hele jaar door (goed voor de weerstand en het humeur).
  • CBD-olie: “Om beter van in slaap te vallen en ik heb het idee dat het me rustiger maakt,” aldus Lisanne.
  • Magnesium wordt zo nu en dan geslikt om in slaap te komen, het werkt rustgevend en bouwt de spieren weer op, tipt ook Sharon.
  • Huid-, en haar- nagels: een all time favourite. Er zit een scala aan supplementen in: van vitaminen (A, C, E) tot zink en van ijzer tot magnesium en foliumzuur. Deze van Purasana is al een tijd mijn favoriet.
  • Haar: recentelijk ontdekten we de plantaardige snoepjes van Oase, die mineralen en 3 aminozuren bevatten die de haargroei stimuleren en je haarbos een glanzende boost geven. Het zijn zachte gummies (een soort zoete snoepjes, ook erg fijn als 16.00u snoep momentje) waarvan je er twee per dag eet.

Dus: het nemen van supplementen nodig? Niet als jij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dan kan nogal lastig zijn. Daarom kunnen zulke voedingssupplementen hartstikke handig zijn en je helpen bij het hebben van een gezond lichaam!

Meer gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️