Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 11 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

“Het leven is trial and error” Sharons ode aan het leven

Het leven is soms lastig, maar meestal heel mooi. Daar mogen we vaker bij stilstaan, ook juist als we heel gelukkig zijn. Daarom vragen wij inspirerende mensen naar hun ode aan het leven. We trappen af met de Bedrock-redactie. Vandaag onze nuchtere maar inspirerende Sharon van der Werf.

“Mijn levensmotto is het woord fearless. Dat heb ik op mijn achttiende laten tatoeëren op mijn rug. Oorspronkelijk van Taylor Swift, maar ik leef er nog steeds naar, ook al ben ik geen fan meer. Het staat voor mij voor angst voelen, die accepteren en er dan toch overheen stappen. Iedereen heeft angst en als je die aangaat, komen er hele mooie dingen uit. In jezelf geloven vind ik heel belangrijk. Dat leerde ik vooral toen ik ging freelancen tijdens mijn afstuderen.”

Niet meteen een oordeel vellen

“Ook kunnen er mooie momenten ontstaan als je verder kijkt dan je eigen vooroordelen. Dat leerde ik tijdens mijn eerste hardstyle festival, ook al klinkt dat misschien stom. Daar kwam ik, als Taylor Swift-meisje, in aanraking mee door mijn vriend. Onverwachts kwam ik toen in zo’n leuke, lieve wereld terecht. Iedereen was zo aardig en praatte met elkaar. Het was onwijs gezellig.

Terwijl dat je dat totaal niet verwacht van zulke muziek. Je denkt al gauw aan agressiviteit. Ik vond er mijn passie en leerde meteen dat je niet een oordeel moet vellen op het eerste gezicht. Een mooi moment en nog mooiere les. Verdiep je eerst in dingen voor je oordeelt.”

Maak van elke dag een mindful-feestje: zo ontwikkel je een pura vida-lifestyle als nuchtere Hollander

Genieten en hard werken

“Mijn diepe dalen zijn nog niet geweest als ik eerlijk ben. Banen vond ik makkelijk, er is niemand overleden. De echte diepe dalen zullen voor mij nog komen. Wel lastig, want ik heb geen idee hoe ik daarop reageer.

Genieten maakt voor mij het leven de moeite waard. Vooral de balans tussen genieten en hard werken vind ik belangrijk. Door hard te werken bereik ik dingen waar ik voldoening uithaal. Ook bijdragen aan het verbeteren van andere mensen hun leven vind ik waardevol, op welke manier dan ook. En mijn vriend maakt mijn leven veel beter. Hij is mijn rots in de branding.”

Naar de McDonalds en een hardcorefeest

“Hoe mijn ideale dag eruit zou zien? Ik ga er om een uurtje of zeven uit, werk een halve dag, ga naar de sportschool en dan naar de McDonalds – om de balans op te maken (ja, echt). Dan ga ik naar mijn vriend en mijn festival-vrienden die ik niet zo vaak zie. Hen neem ik mee naar een hardcorefeest in de Jaarbeurs in Utrecht of AFAS live.

We hakken tot de zon opkomt, daarna ga ik weer naar huis en val ik in slaap naast mijn vriend. De balans tussen werk, sport en feesten zit er dan goed in. Maar dit hoef ik zeker niet elke dag hoor”, zegt Sharon lachend.

You just exist

Over naar een serieuzer thema: de essentie van het leven. “Ik vind dat heel lastig, daar denk ik niet dagelijks over na. Alhoewel ik uit een gelovige omgeving kom, geloof ik niet in een God. Over zingeving ben ik wel meer gaan nadenken sinds ik voor Bedrock schrijf. Ik denk niet dat het leven een hogere zin heeft. We zijn er en we moeten het beste ervan maken. You just exist.”

Leven in het hier en nu

“Het beste van het leven maken doe ik zeker. Ik ben onwijs gelukkig en maak geen vervelende dingen mee. Ook alle mensen om me heen maken me heel gelukkig, bijvoorbeeld mijn lieve vrienden. Drama bestaat niet in mijn leven. Dat geeft een bepaalde rust, wat ik waardeer. Misschien omdat ik zelf soms wat dramatisch ben, is een rustige omgeving heel fijn.

Eigenlijk leef ik heel erg in het hier en nu. Ik ben nog niet bezig met waar ik over twintig jaar sta. Voor mijn fijne jeugd ben ik ook heel dankbaar. Daar speelden mijn lieve ouders een grote rol in – nog steeds kan ik altijd bij hen terecht.”

Levenslessen van Sharon

“Be fearless. Dat is dus mijn levensmotto en heel erg belangrijk voor me. Balans streef ik ook na in mijn leven. Dat komt steeds weer terug, maar dat is wel hoe ik nu ben. Geniet ook eens van een patatje, ook als je heel gezond wilt leven. Die balans in mijn voeding trek ik door in mijn dagelijks leven. Doe dingen waar je gelukkig van wordt. Leven in balans leerde ik enorm door trial and error.

Het leven bestaat uit vallen en opstaan en daar proberen we het beste van te maken. En we mogen ook genieten, natuurlijk.”

Benieuwd naar meer odes aan het leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Het leven is trial and error” Sharons ode aan het leven
Sluiten