Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 19 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Veganisme niet geschikt voor sporters? The Game Changers op Netflix brengt veganisme bij topsporters in kaart

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Game Changers, een documentaire over veganisme in de topsportwereld.

Bij Bedrock schrijven we vaak over veganisme. Zo vaak misschien dat we bijna zouden vergeten dat er nog steeds een héél groot deel van de bevolking is dat grote vraagtekens plaatst bij dit dieet. Zeker in de sportwereld lijkt veganisme vaak uitgesloten. Want moeten sporters niet voornamelijk eiwitten halen uit vlees- en zuivelproducten om topsportprestaties te leveren?

Blessure als trigger

Om antwoord te geven op bovenstaande vraag zocht James Wilks  (voormalig UFC vechter) topsporters op die zweren bij een plantaardig dieet. James Wilks was zelf jarenlang topsporter en at tijdens die periode voornamelijk dierlijke producten.

Dit vind je misschien ook interessant: Het verschil tussen de milieubelasting van plantaardige en dierlijke producten

Totdat hij geblesseerd raakte en zich ging verdiepen in een plantaardig dieet. Hij ging te raad bij experts en begon zelf te experimenteren met veganistische voeding. Het resultaat? The Game Changers. 

The Game Changers: verfrissende informatie

De documentaire is gevuld met allerlei wetenschappelijke feiten over plantaardige voeding in de topsportcultuur. Al snel blijkt dat er heel wat topsporters zijn die perfect functioneren zonder dierlijke elementen in hun dieet.

Lees ook: Tips van topsporters om positief te blijven onder grote druk

Verfrissend is om te zien dat het vegan dieet geen negatieve impact heeft op sportprestaties. Sterker nog: sommige sporters presteren zelfs béter in vergelijking met sporters die wel nog vlees en zuivel eten. Ook de positieve impact op de gezondheid komt uitvoerig (en op een wetenschappelijk onderbouwde manier) aan bod.

Commentaren op The Game Changers

De commentaren op de documentaire zijn grotendeels positief, al wordt wel vaak genoemd dat de documentaire geen aandacht besteedt aan de voor-en nadelen van vlees eten.

Want hoewel een veganistisch dieet nog steeds het allerbeste voor het milieu is, zijn er ook nog steeds een heleboel mensen die hun levensstijl hier niet naar kunnen omgooien. Ben jij iemand die graag vlees eet maar toch duurzamer wil eten? Eet dit vlees dan wel en niet.

Wij vonden het in ieder geval een boeiende docu die overtuigend laat zien dat veganisme zelfs in de sportwereld (waar salades met veel kip en yoghurtshakes de norm lijken te zijn) compleet mogelijk is.

Meer Netflix tips?

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️