Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 10 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier

Inmiddels is bekend dat als het wereldwijd 0,5 graad (!) warmer wordt, dat invloed heeft op miljoenen mensen, er koralen uitroeien en we veel meer hittegolven kunnen verwachten. Als je je afvraagt wat jij kan doen om de opwarming van de aarde te verminderen dan is dit de beste manier.

De beste manier om jouw impact op het milieu te verkleinen is, volgens onderzoekers, door te stoppen met vlees en zuivel eten.

Simpel: vermijd vlees en zuivel

De vleesindustrie heeft bij uitstek de meeste impact op de planeet. En zoveel hebben we niet aan dat stukje vlees: vlees brengt ons slechts 18 procent calorieën en 37 procent van de eiwitten die we nodig hebben. Maar het neemt 83 procent op van ál het landbouwgrond en is verantwoordelijk voor maar liefst 60 procent van alle broeikasgassen, meldt The Guardian.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zonder de vlees- of zuivelconsumptie de totale landbouwgrond met meer dan 75 procent kan worden verminderd. For your record: dat is even groot als Amerika, China, Europa en Australië bij elkaar. Maar kunnen we dan nog wel genoeg eten zonder die landbouwgrond? Ja, zelfs dan zouden we nog iedereen ter wereld kunnen voeden, blijkt uit het onderzoek.

Grafiek impact voedsel op milieu

“Veganistisch eten maakt de grootste impact”

Tijdschrift Science deed onderzoek naar welke impact de meest gegeten voedingsmiddelen hebben op het milieu. Daarvoor keken ze naar bijna 40.000 boerderijen in 119 landen naar 40 verschillende soorten voedingsproducten (90 procent van alles wat wordt gegeten). De impact werd bepaald vanaf het proces van de boer tot het product op het bord ligt en er werd onder meer gekeken naar CO2-uitstoot, watergebruik, watervervuiling en luchtvervuiling.

In de bovenstaande grafiek zie je precies wat dierlijke producten ons opleveren en kosten. Het kost de planeet vooral veel energie en zoveel levert het de mens niet op. “Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de beste manier om jouw impact op de aarde te verkleinen,” laat Joseph Poor weten, die het onderzoek aan de universiteit van Oxford leidde. “Stoppen met dierlijke producten eten heeft een veel grotere impact dan het bezuinigen op vluchten of het kopen van een elektrische auto.”

Deze 2 opties verminderen alleen de uitstoot van broeikasgassen. De vlees- en zuivelindustrie zorgt ook voor luchtvervuiling, waterverbruikeutrofiëring en wereldwijde verzuring.

Lees ook: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

De impact van één dag geen vlees

Als je het lastig vindt om helemaal te stoppen met vlees eten, dan is minderen ook een hele effectieve stap. Alleen al één dag per week geen vlees eten, heeft hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken.

En – na een grondige check van de NRC – kan worden vastgesteld dat je met één dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Laat je stem horen

Vind jij het belangrijk dat er veel meer aandacht wordt besteed aan klimaatverandering? Vooral in de politiek? Je stem laten horen is volgens klimaatjournalist Jelmer Mommers één van de belangrijkste dingen die je kunt doen, vertelt hij in Bedrock Talks. Stemmen op partijen die het milieu, duurzaamheid en het veranderende klimaat hoog in het vaandel staan.

Ook zijn er tegenwoordig meer dan ooit demonstraties die je kan bijwonen. Samen heb je de mogelijkheid om collectief een verandering aan te wakkeren!

Meer lezen over het bijdragen aan een beter milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier
Sluiten